För oss innebär VM att de förstör våra hem

youngmen2Sydafrikas ökända kåkstäder ersätts om än långsamt av riktiga hus, ofta i samma område där man redan bor. Men inte alltid. Många sydafrikaner som bor i eländiga skjul och blir erbjudna bättre boenden väljer ändå att stanna kvar där de är, om husen byggs långt bort i ett område man inte känner till och med små möjligheter till försörjning. Ibland finns inte ens hus, bara läger som sägs vara tillfälliga. Vissa sådana läger har funnits i tio år nu.

Konflikterna växer mellan stadsplanerare som vill bygga vägar, gallerior och lägenheter på de ofta attraktiva områden där fattiga byggt sina kåkar just för att det är nära till arbetsmöjligheter. För att komma till rätta med motsträviga människor som vägrar flytta instiftades en lag för tre år sedan som säger att om man inte flyttar från slummen kan man få dryga böter.

Det amerikanska TVprogrammet Democracy Now intervjuade Mazwi Nzimande från Kennedy Road, ordförande för Shack Dwellers Movements ungdomsavdelning. Programmet sätter händelserna i Kennedy Road i samband med VM i herrfotboll 2010. Även om just dessa händelser kanske inte beror på VM utsätts många av de sydafrikaner som fortfarande tvingas leva i informella bosättningar och kåkstäder för vräkningar och förflyttningar på grund av VM.

Nzimande-webMazwi Nzimande är arton år och har gått under jorden på grund av förföljelserna den senaste tiden. Han säger i programmet att de fattiga i Sydafrika känner sig som de bortglömda medborgarna.
– Allt man pratar om idag är att marknadsföra Sydafrika inför VM och att bygga arenor. Så vi organiserade oss för att uppmärksamma vår situation och att vi fortfarande väntar på husen som vi lovats…lagen om slummen som antogs 2006 säger att vi inte har rätt att vägra vräkning. Om du gör det kan du få böter på 20 000 rand. Vi vill bo kvar i våra områden som ligger nära stan. För oss innebär VM bara massförflyttningar och att de förstör våra hem.
Se hela programmet hos Democracy Now

Recent Posts