För mänsklig värdighet -mot polisbrutalitet


Andries Tatane sköts för ett år sedan till döds på nära håll av gummikulor efter en demonstration mot utebliven sammhällservice (rättegången mot de sju poliser som misshandlade och sköt Tatane har just inletts. Alla poliser hävdar sin oskuld.) Liknande demonstrationer är vanliga men denna gång var den statliga TV-bolaget där och fångade polisbrutaliteten på film. Om förbudet mot gummikulor efter händelser som denna kan du läsa mer om här på bloggen.

För att uppmärksamma att ett år gått genomfördes manifestationer över hela landet. I Kapstaden samlades runt 70 personer i Khayelitsha för att marchera till det lokala polishuset och lämna över ett memorandum som kräver av polisen att de upphör med provokationer, våld och brutalitet mot människor i Khayelitsha.

Demonstrationen gick under bannern och kampanjen ”Welcome to hell -South African townships” startad av pastor Xola Skosana, som jag skrivit mer om här på bloggen.               -Tatane levde i ett fattigt township som detta. Han dog när han kämpade för vad han trodde på. Genom interreligiösa sammankomster som denna hoppas vi kunna bygga en gemensam medvetenhet om vår kamp för värdighet och mot polisbrutalitet. Sålänge vi står tysta och inte är enade kan polisen fortsätta arrestera oss utan grunder, misshandla våra ungdomar, förtrycka våra sociala rörelser och mörda våra mest verbala ledare, förklarar Skosana.

 

Recommended Posts