Fluga på väggen…

Det är inte alls särskilt lätt, ska ni veta! Att försöka vara en fluga på väggen bland småskaliga urbana jordbrukare.

Jag slog följe med Färnebo filials praktikanter när de idag besökte Ithemba farmers som stöttas av Afrikagruppernas partnerorganisation Surplus People´s Project. Min tanke var att hålla mig så mycket i bakgrunden som möjligt för att inte störa Lotten och Hannah i deras arbete med en studie som kommer handla om fröbanker.

Det visade sig lättare sagt än gjort bland pratsjuka bönder. Innan jag visste ordet av fann jag mig själv uppslukad i samtal om Aloe Verans förträffligt helande egenskaper för såväl gris som människa, myndigheternas usla bemötanden, själanjutningen av att få leva av jorden, skumraskarpriserna bland fodergrossisterna, bondepraktikans knep för att lyckas med konsten att avla två griskullar per år istället för den en, de ohållbara bensinpriserna, kvinnors obetalbara roll i samhället, genmodifierade frön och multinationella företags gangstermetoder att sprida sina produkter och mycket… mycket mer…

Hannah och Lotten intervjuar Craig -ordförande i Ithemba Farmers

Färnebopraktikanternas erfarenheter i Sydafrika kan du läsa om på Färnebobloggen. Den är väl värt ett besök! Utan att gå handlingarna i förväg tror jag besöket hos några av Kapstadens småskaliga bönder dyker upp som bloggpost där inom kort.

Recommended Posts