Filmtips om fattiga människors brutala verklighet i Sydafrika

Abahlali baseMjondolo protesterar mot vräkningar i Durban, Nov 2011

Igår var jag och såg en förhandsvisning av filmen Dear Mandela som handlar om Shack dweller rörelsen Abahlali baseMjondolo (”skjulbefolkningen” på zulu) och deras kamp för människors rätt i informella bosättningar att inte bli tvångsförflyttade utan förvarning eller alternativt boende.

En trailer går att se på Youtube.

Filmen utspelar sig i Durban i Kwazulu Natalprovinsen och visningen i Kapstaden var proppfull. Proppfull av människor som själva organiserar sig mot tvångsförflyttningar och för ordentliga bostäder. Tvångsförflyttningar är fortfarande en brutal och sorglig verklighet. Med löften om bostäder flyttas människor idag från shacks till så kallade temporära omlokaliseringsområden. Ett sådant ökänt område i Kapstaden går att läsa om mer i detalj i tidigare blogginlägg. Människor motsätter sig i möjligaste mån till att flytta in i sådana områden då ingen längre tror på områdenas temporära status.

Förutom att det är en mycket välproducerad dokumentär som tog fyra år att göra är det kanske också en särskilt intressant dokumentär för Afrikagruppsmedlemmar. Vår partner Church Land Programme arbetar tillsammans med Abahlali baseMjondolo och filmen erbjuder därför en liten inblick i våra partners kontextuella verklighet.

En recention av filmen går att läsa i Mail & Guardian.

Recommended Posts