Fem myter om Sydafrika

På Fellesrådet för Sør-Afrikas VM-blogg, avlivar Sydafrikakännaren Liv Tørre myter om Sydafrika.  Läs hela bloggen här.

Myt: Apartheid lever kvar
Fakta: Apartheid var ett formaliserat system av  juridisk institutioner som diskriminerade människor enligt ras. Detta system avskaffades 1990-1994. Därmed inte sagt att skillnader mellan olika grupper i Sydafrika inte finns. Hälften av sydafrikanerna lever på under 500 kronor i månaden och de tio rikaste procenten tjänar i snitt 80 000. Dessa skillnader sammanfaller delvis med befolkningsgrupper, men det är riktigare att kalla dagens Sydafrika ett klassamhälle än ett rasdelat samhälle.

Myt: Vita behandlas som hundar i det nya Sydafrika
Fakta:
Det stämmer att vita förlorat några av sina privilegier genom avskaffandet av apartheid, främst det juridiska och politiska skyddet. För femton år sedan satt vita (ca 10 procent av befolkningen) på 85 procent av marken, alla toppjobb och all ekonomisk makt, främst resurser som konfiskerats från svarta från 40-talet och fortsatt. Vita kontrollerar fortfarande det mesta av egendomar och tillgångar i Sydafrika. Idag är 24 procent av alla toppositioner tillsatta av svarta, och 18 procent av kvinnor – i offentlig sektor. I privat sektor är det sämre ställt.

Myt: Sydafrika är på väg att bli ett nytt Zimbabwe
Fakta:
Stora skillnader mellan Sydafrika och Zimbabwe gör att Sydafrika är mycket långt från att bli ett nytt Zimbabwe. Sydafrika har en helt annan social struktur, demografi, industrialiseringsgrad och inte minst grad av organisering och mobilisering i civilsamhället.

Myt: Det är livsfarligt att gå ut på stan i Sydafrika
Fakta: I Sydafrika förekommer mycket våld och brott. Femtio mord begås varje dag, men de flesta dör inte av att gå ut på stan. våld i Sydafrika drabbar främst fattiga. Som turist är du trygg sålänge du följer enkla regler som att lyssna på lokalbefolkningen och ta reda på var du befinner dig. Det är mycket farligare att gå till sängs med någon utan skydd!

Recommended Posts