#FeesMustFall -Sydafrikas arabiska vår?

unionbuildings

Fredagens demonstration i Pretoria Foto: Roxanne Josephs

Under den gångna veckan har protester förts på flera av Sydafrikas universitet och universitetslokaler har ockuperats. I onsdags stormades parlamentet i Kapstaden och i fredags marcherade tusentals studenter och supportrar till Unionbuildings i Pretoria. Då lovade President Zuma att inga universitetsavgifter kommer höjas nästa år. Universitetsavgifterna varierar beroende på universitet och kurs men på landets dyraste universitet måste du betala 15,000 SEK bara i registreringsavgift.

Det är en seger för studenterna men bara en delseger. De har högre ambitioner än stoppandet av avgiftshöjningar.

Några av de övriga krav som lyfts fram är; 1) Ministern för högre utbildning måste offentliggöra en rapport som utreder frågan om möjligheterna till fri utbildning 2) Att universitetsavgifterna sänks 2016 3) Att policyförslag läggs fram för att möjliggöra fri högre utbildning 4) Att utbildningsministern aktivt verkar för upphörandet av outsourcing av universitetsarbetare (elektriker, städare etc) och lägger fram en plan för att inom tre år ha förbjudit anställningsformen outsourcing 5) Att utbildningen utvidgar ekonomiskt stöd till jordbrukshögskolor 6) Att studenters rätt till protester inte bestraffas med disciplinära åtgärder 7) Att övriga afrikanska studenter inte ska betala högre avgifter än sydafrikanska studenter 8) Att studenter med obetalda avgifter inte fråntas rätten av skriva prov 9) Att universitetsledningen hålls ansvarig för orättfärdiga aktioner mot studenter

Det är ett nationellt uppror men ännu finns lite koordinering mellan universiteten. Kommunikation har framförallt förts med hjälp av social media. Hashtaggar som #FeesMustFall, #Unionbuilding och #OccupyUnionbuilding spreds snabbt och under fredagen twittrades 300 inlägg i minuten. Studenterna själva referar inte missvisande till den arabiska våren. Momentumet är högt liksom frustrationen med utbildningssystemet som exkluderar de som lever i fattigdom. I fredags lyckades studenterna nå presidentens öra men vägen dit har inte varit självklar.

Leigh-Ann Naidoo skriver masteruppsats om Rhodes must fall, den rörelse som föregick nuvarande studentrörelse i Kapstaden, och upprörs över de tidigare frihetskämparnas respons till den nya ungdomsrörelsen. ”Om ni (ledningen för University of Cape Town) skulle visa solidaritet och visa vilja till att lyssna snarare än att veta bättre än dem, då skulle ni börja se det fantastiska i de här unga studenterna. De har inte alla svaren när de brottas med förtryck. De arbetar med koncept som intersektionalitet som belyser multiförtryck som händer parallelt med tidigare ras/klass-lins. Rörelsens och dess folkbildningsprogram har skapat ett forum för människor med varierande grad av privilegium, och deras motsvarande oförståelse för det priviliegiet, att mötas och vara del av diskussionerna. Det här är radikal dialog.”

Iminathi Dlamini (figurerat namn) 22 år är student på University of Western Cape där polisbrutaliteten varit hög mot fredligt demonstrerande studenter.

”Vi är trötta på att inte bli hörda, att regeringen inte ger oss någon uppmärksamhet. I torsdags bestämde vi oss för att blockera en utav gatorna. Vi satt ner för att visa polisen att vi inte utgjorde ett hot. För att skingra oss skjöt de varningsskott och när vi satt kvar på marken avfyrade de bedövningsgranater, tårgas och gummikulor. Några av studenterna tycker att slaget är vunnet när regeringen inte kommer höja avgifterna nästa år men efter diskussioner under helgen har vi tagit majoritetsbeslut på att det är en manöver från regeringen att skingra protesterna. Vad händer efter 2016? Vi vill ha fri utbildning! Vi har nu satt upp kommitteer som ska koordinera kommunikationen med andra universitet och media. På måndag kommer vi sluta upp med University of Cape Town och marchera till parlamentet igen.”

Beslutsamheten om att kampen fortsätter men också förlåtande av de poliser som stationeras ut till demonstranterna delas av ordförande för Wits studentförening Shaeera Kalla. Hon twittrade efter demonstrationen i Pretoria: ”Kamrater, när polisen kom för att möta oss på barrikaden får vi inte glömma att de bara följer order, vi kämpar för deras barn också! Kamrater, man kan inte köra en kniv i en mans rygg nio tum för att sedan kalla det framsteg när man drar ut den till sex tum. Det är ord yttrade av Malcolm X och det är så våra universitet fungerar. De har systematiskt knivhuggit oss alldeles för länge. Aluta continua (kampen fortsätter).”

Agnes Nygren

Afrikagrupperna, Johannesburg

 

 

Recommended Posts