Fajten Zille – ANC fortsätter

Helen Zille, ledare för det numera största oppositionspartiet, Democratic Alliance, DA, har sedan länge varit involverad en ordstrid med Julius Malema, ledaren för ANCs ungdomsavdelning ANC Youth League och Krigsveteranernas förening, MK Veterans. DA vann med god marginal västra kap-provinsen och har nu utsett en lokal regering på tolv ledamöter varav sex vita, och ingen kvinna. Detta gav nytt bränsle till debatten. Medan ordkriget stannar på samma låga nivå försvarar Zille sin enkönade regering med att hon inte tror på kvotering utan väljer ledamöter efter kompetens, och att de kompetenta DAkvinnorna föredragit platser i det lokala eller natonella parlamentet. ANC, påpekar hon, har inte haft en enda kvinnlig ledare under hela sin 90åriga historia.
Igår marscherade krigsveteranerna, många klädda i kamouflageuniform till DA:s kontor i Kapstaden för att kräva en ursäkt för hennes uttalande om president Jacob Zuma. Zille har sagt att Zuma utsatt sina fruar för smittorisk genom att ha oskyddat sex med en hiv-smittad kvinna, något han uppgav i våldtäktsrättegången för några år sedan.
Zille var dock inte på plats utan på ett möte i Pretoria, varför en ledamot i provinsregeringen kom ut för att ta emot veteranernas memorandum. Veteranerna vägrade dock att ge detta till ”en av Zilles pojkvänner” utan återkommer senare.

Recommended Posts