Ett steg framåt, två steg bakåt för lantarbetarnas kamp

Maria BaleyDet här är Magrieta Prins, hon bor i De Doorns, byn som var den historiska lantarbetarstrejkens epicentrum i slutet av 2012. Hon berättar om hur en storbonde började betala sina arbetare 150 rand om dagen (100 kronor). Ryktet om den frivilliga höjningen spred sig som en löpeld bland de övriga gårdarna. Det dröjde inte länge förrän alla arbetare på orten stod förenade i en strejk.

Ett par veckor senare står jordbruksprovinsen Västra Kap stilla, då arbetarna i De Doorns gjutit mod hos lantarbetare i hela provinsen som sällat sig till strejken. Trots hungriga magar orsakade av icke-existerande strejkkassor och massavsked höll strejken i sig i fyra månader. Tills regeringen höjde minimilönen till 105 rand (70 kronor) om dagen.

Magrieta berättar att villkoren för arbetare och människor som bor på och runt storjordbruken inte nödvändigtvis blivit bättre sedan strejken som ledde till den 52 procentiga ökningen.

-Sanningen är den att de 105 randen om dagen inte räcker någonstans. Dessutom är avdragen, som el och hyra, på lönen ofta så stora att höjningen överhuvudatget inte märks. Vi hade fler arbetsförmåner innan strejken än vi har nu. Jag lovar dig, villkoren för lantarbetare har försämrats sedan strejken. Vi går hungriga och det är svårare att få arbete. De som är lyckligt lottade nog att få ett jobb arbetar under värre förutsättningar. Tuberkulos sprider sig till exempel snabbt i De Doorns för att vi tvingas jobba i regn nu, det behövde vi inte tidigare.

-Mitt uppmaning till regeringen är att de måste ge tillbaka vad de tog från oss. Det är regeringens uppdrag att implementera och följa upp att gårdsägare följer lagstiftningen. Men det gör de inte. Jag skulle vilja säga till vår president att han måste stå upp för sitt folk. Om han hävdar sig vara en svart man måste han stå upp för sitt folk. För vi svarta lider idag, på grund av politik de står för. De utformar lagarna och vi måste lyda. Vi lyder men vi lider, för lagarna skyddar oss inte.

 

Recommended Posts