En seger för lokalbefolkningen och miljön i Sydafrika

Södra Durbans folkliga miljöallians SDCEA (South Durban Community Environmental Alliance), har nyligen vunnit en utdragen kamp mot Transnet National Ports – Sydafrikas största logistikföretag – efter att den senare meddelade att Durbans dig-out hamnprojekt kommer att skjutas upp till 2032. SDCEA har motsatt sig projektet från början på grund av oro för negativ påverkan på lokalsamhällen och miljön.

Förslaget till att bygga Transnets miljardprojekt presenterades av Durbans kommun år 1998. Syftet med projektet var att underlätta rörligheten för varor och olja, och därmed stimulera Sydafrikas ekonomiska tillväxt.

Södra Durban är redan en av Afrikas mest förorenade platser skapad av tung fossil- och kemikalieindustri. Människor som lever här vet hur den redan existerande industrin förkortar deras egna och deras barns liv. Astma, huvudvärk, illamående och kräkanfall är vardag för de omkring 300,000 som bor bara ett par kvarter bort från den giftiga industrin.

smells-that-kills

En överblick av vilka kemikalier som döljer sig bakom vilka luftodörer och deras påverkan på hälsan

Att stoppa ytterligare investeringar och utbyggningar av industrin är en kamp för ren överlevnad.

Byggandet av denna så kallad ”dig-out” hamn har kritiserats hårt av miljöaktivister och experter för att den, bland annat, inte tar hänsyn till försörjningsmöjligheterna för lokalsamhällen samt fisk- och fågellivet.

År 2014 deltog nästan tusen personer – däribland SDCEA-medlemmar – i en fredlig protest mot hamnprojektet. Protesten avslutades i och med överlämnandet av en promemoria som lyfte fram oron för fiskarnas försörjningsmöjligheter, tvångsförflyttning av bönder samt ökad lastbilsrelaterade dödsfall

Lagt på is

Förra veckan, efter flera års kamp mot hamnprojektet, kom till slut ett glädjande besked: Transnet har beslutat att lägga sina planer för byggande av Durbans dig-out hamn på is tills 2032. Enligt företaget baseras beslutet på ”aktuella prognoser för kapacitet”. Med två anspråkslösare projekt anser Transnetatt de kommer att kunna öka Durbans hamns kapacitet utan att behöva bygga den kontroversiella dig-out hamnen.

För SDCEA-samordnare, Desmond D’sa, är denna en viktig seger och Transnet har visat att den är villig att bli mer inkluderande i sina beslutsfattande processer, men kampen är inte slut än.

desmond-dsa-small

Desmond D’sa, chef på SDCEA

”Även om denna seger gör oss mycket lyckliga på kort sikt, måste vi förstå att det här lär bli en långsiktig kamp för lokalbefolkningen i södra Durban. SDCEA kommer att fortsätta att sätta press på berörda myndigheter för att se till det här hamnprojektet aldrig får se dagens ljus”, säger Desmond D’sa.

Vinicius Ribeiro, praktikant på Afrikagrupperna i Johannesburg

Recommended Posts