En rättvis och schyst Alla hjärtans dag för alla

Helen Skirmand bland vinrankor i Sydafrika

Afrikagrupperna vill idag uppmärksamma jämställdhet och kvinnliga lantarbetares arbetsvillkor på farmer som producerar blommor, vin och socker i södra Afrika. Vi vill slå ett slag för rättvisemärkta presenter, som champagne, blommor och godis. Men det vi framförallt vill lyfta är kvinnornas situation och behovet av jämställdhet, inte varan i sig.

På bloggen i fredags kunde vi läsa om lantarbetare i Sydafrika som producerar vin som säljs i Sverige. För dem består vardagen av många timmars hårt slit – till löner som är så låga att de tvingas leva i fattigdom. Långa arbetsdagar, farliga kemikalier utan skyddsutrustning, ingen tillgång till toaletter eller möjlighet att tvätta sig och löner som det inte går att leva på.

De flesta fast anställda på vingårdarna är män. En majoritet av de säsongsanställda är kvinnor. Detta innebär en otrygg tillvaro med sämre arbetsvillkor. Kvinnorna tjänar ofta mindre än männen – även då de utför samma slags arbete. Kvinnor som bor på vingårdarna står oftast inte på kontraktet till sitt hus – eftersom bostadskontrakten är kopplade till arbetet, och vanligtvis tecknas med den fast anställde mannen. Det förstärker ytterligare den ojämlika maktbalansen mellan män och kvinnor. Det gör det även svårare för kvinnor i destruktiva förhållanden att lämna sin man.

På gårdar där blommor och socker odlas i Zimbabwe är fackförbund inte alltid tillåtna. Men där de finns har de gjort en tydlig skillnad med sitt långsiktiga arbete. På sockerplantager är det mest kvinnor som arbetar, trots det är de flesta som har en chefsposition män. Det kan du läsa mer om här. En sockerarbetare tjänar runt 600 kronor i månaden och det är svårt att med den lönen kunna betala för skolavgifter, mat och hyra.

Kvinnor på blomfarm i Zimbabwe

På gårdar som odlar blommor är det mest män som är anställda men de har oftast sina familjer boende hos sig och bostadssituationen är ofta usel. De sanitära förhållandena har förbättrats genom det fackliga arbetet men det finns fortfarande mycket att göra. Det finns få toaletter och det är långt för kvinnorna att hämta rent vatten. Arbetsvillkoren är tuffa och raster är svårt att få på grund av den stora arbetsbördan.

Just nu driver Afrikagrupperna en kampanj för en schyst och rättvis alla hjärtans dag för alla. Afrikagrupperna vill rikta fokus mot kvinnorna som arbetar inom industrier som är kopplade till de gåvor vi brukar ge bort den 14 februari. Ofta kanske man inte tänker på varifrån bubblet, blommorna eller sockret i geléhjärtana kommer och vilka som producerat det. Vi vill därför uppmärksamma kvinnors situation och arbetsvillkoren i södra Afrika. Flera av våra samarbetspartner arbetar med att stödja kvinnliga lantarbetare i sin kamp för förbättrade arbetsvillkor.

Arbetet för en rättvis värld fortsätter. Alla tjänar på ökad jämställdhet. Du kan också vara med och förändra människors liv och se till att fler arbetare kan förbättra sina villkor:

Här kan du skicka ett Alla hjärtans dag-kort till någon du tycker om. Helen Skirmand från det sydafrikanska facket Sikhula Sonke skickar med en hälsning.

I vår gåvoshop kan du också stödja lantarbetarna genom att köpa ett riktigt kort att skicka med posten. Det är aldrig för sent att skicka en försenad Alla hjärtans dag-hälsning!

Du kan även stödja vårt viktiga arbete genom att sätta in en gåva på PG: 90 03 37-7 eller sms:a ordet rättvisa till 72970 och skänka 50 kr.

Recommended Posts