En rättighet, inte något av välvilja

Lena Rogeman lyssnar bekymrat på vittnesmål om lantarbetares vedermödor.

Dagens första skratt kom när vi presenterade paragraf tre i uppförandekoden BSCI. Den om att föreningsfrihet och fackföreningar ska respekteras. De församlade lantarbetarna med sina erfarenheter av att för att få jobb ha tvingats skriva på kontrakt där de lovat att inte organisera sig, och av att ha svartlistats in i arbetslösheten på grund av sin fackliga aktivitet såg en mörk humor i detta. Efter en hel förmiddags workshop  lantarbetare emellan anlände till sist de nordiska alkoholmonopolen för att berätta om sitt arbete med uppförandekoder.

Det här med koder är inget populärt i Sydamerika. Vår partner ANAMURI är väldigt tveksamma till nyttan av att jobba med dem, på grund av sina tråkiga erfarenheter. Argentinska facket UST sade att ”vi undrade lite vad i hela friden ni sysslar med när ni bjöd in oss, men vi tänkte att vi litar på er”. Monopol är också nåt som väcker associationer till ohejdad privatisering. Så förhoppningarna var låga, vilket var lika bra med tanke på monopolens vaga presentation. På de flesta frågor, som till exempel hur revisionen av om koden följs ska gå till och om arbetare ska kunna, under skydd, rapportera missförhållanden svarade Systembolagets CSR-ansvariga Lena Rogeman fortfarande att hon vet faktiskt inte hur det ska gå till. Under det tidigare besöket i Argentina hade de inte ens träffat några arbetarorganisationer.
– Vi skulle gärna velat, men vi hittade ingen! sa hon.

Nej, monopolen har faktiskt bara träffat fack och arbetarorganisationer på uppmaning av Rättvis vinhandel-kampanjen. Utan oss hade det inte blivit något möte och den svartlistade fackaktivisten Sonia Sagrado (läs mer om hennes krav här) hade inte kunnat sticka sitt sista kontrakt, som förbjöd kollektivavtal, i händerna på Systembolaget.

Efteråt enades vi om att etiska koder kan komma och gå, men utan arbetares organisering kommer aldrig något att bli bättre. Där måste vi satsa.
– På så vis kan till sist rättvisa villkor vara en rättighet som vi kräver, inte något vi kan få lite av utav välvilja, sammanfattade Dawid Afrika från Sikhula Sonke.

Recommended Posts