En middagskonversation i Sydafrika

Åt middag med några vänner på en krog i East London. Med var en kvinna jag inte träffat förut, och jag frågade var hon bodde. Samtalet rörde sig genast in på olika stadsdelar och hur bra de är.
-Wilsonia är ganska tryggt. Iallafall bättre än Amalinda… delar av Amalinda iallafall.
– Fast man vet aldrig. Till och med i Gonubie nuförtiden… vi hade inbrott för ett tag sen, jag hade lämnat källardörren öppen. Vi har ju ändå ett rejält högt stängsel. Min man och hans bror jagade ut dem… han har en pistol. Tänk om jag varit ensam hemma? Även om man ringer säkerhetsbolaget kommer inte de att hoppa över stängslet! Det är emot deras policy. Så vad kan de göra egentligen?
– Det är sjukt att man ska behöva alla säkerhetsdörrar och galler. Det är egentligen livsfarligt. Vi tror att vi skyddar oss, men om det börjar brinna så kommer vi inte ut.
– Ja, och det skapar en känsla av att man hela tiden ska vara rädd. I media verkar det som om det är den vita medelklassen som är mest utsatt, men det är inte alls sant, de mest utsatta är folk som bor i townships! Om ni läste om studenterna i Mtatha som måste bo i lerhusen nu, antalet våldtäkter där…
– Men, ska vi inte prata om något trevligare… allt fortfarande bra på jobbet?
– Jadå, fast imorrn ska jag ha en workshop för 100 personer och vi hittade ingen ledig lokal i hela stan så nu ska vi vara på en restaurang, så jag får ta med blädderblock och rubbet. Egentligen hade jag svurit på att aldrig sätta foten där igen, för de är sjukt rasistiska! När vi ordnade julfest vägrade de att planera med nån som inte var vit, och hävde ur sig en massa sjuka saker. Det var för sent att avboka, men jag sa till dem vad jag tyckte…
– Hörni, nu pratar vi om rasism också. Brottslighet och rasism, är det en typisk sydafrikansk middagskonversation? Vad ska vi mer prata om, segregation?
– Visst. Då behöver du bara ta dig en titt runt lokalen.
Restaurangen hade hunnit bli nästan full och exakt alla var kritvita utom en – vår kompis. Och ett par av servitörerna.

Recent Posts