En dag för kvinnliga lantarbetare

Henriette Abrahams

Henriette Abrahams

Idag är det International Rural Women’s Day, en dag som ska belysa de svåra arbets- och levnadsförhållanden som råder för kvinnor på landsbygden. Afrikagruppernas partnerorganisation Sikhula Sonke är en kvinnoledd fackförening som fokuserar på kvinnliga lantarbetare och de utmaningar de står inför, såsom våld i hemmet, mat(o)säkerhet och alkoholism. Dagen till ära blev Sikhula Sonkes generalsekreterare, Henriette Abrahams, och vice ordförande, Sarah Claasen, intervjuade av sydafrikanska Independent Online.

Nedan följer delar av artikeln fritt översatt:

”Henriette Abrahams förklarar sin syn på International Rural Women’s Day.

– Jag vill att denna dag ska belysa situationen hos kvinnor på landsbygden, så att alla berörda parter inom jordbrukssektorn kan sätta sig ned och arbeta fram lösningar som försäkrar drägliga arbets- och levnadsvillkor för våra kvinnor.

Henriette syftar till lantarbetares otillräckliga minimilön, bristande tillgång till hälsovård, utbildning och säkerhets- och rehabiliteringscenter för kvinnor och barn, samt frågan om landägarskap för lantarbetare.

– Vi vill att regeringen och den privata sektorn ska se till att det finns fristäder för kvinnor och barn som drabbats av våld och misshandel i hemmet och på arbetsplatsen.

Henriette tar också upp att kvinnliga lantarbetare ofta jobbar på säsongsbasis och därmed går utan inkomst den större delen av året. Vidare menar hon att det inte blir mycket kvar av lönen på 120 rand (74 kr) om dagen efter att storbonden dragit av avgifter för hyra, elektricitet, transport etc.

– Du fastar i en ond cirkel av mer och mer skuld som du inte kan ta dig ur – det är slaveri. Utöver det erhålls inget socialt skydd som pension eller medicinsk vård.

Sarah Claasen, 52, har arbetat på vingårdar i Stellenbosch sedan hon var 19 år gammal.

– Vi har varit underbetalda under en väldigt lång tid. Regeringen har bestämt en minimilön, men den är inte tillräcklig.

Sarah berättar att vissa storbönder vägrat att implementera gällande lagar, och anser att International Rural Women’s Day är en dag som borde främja kvinnors rättigheter, där regeringen och världen måste försäkra att kvinnor på landsbygden behandlas med värdighet och respekt.”

Sikhula Sonke är tillsammans med Afrikagrupperna medlemsorganisationer i kampanjen Rättvis Vinhandel, som jobbar för värdiga arbetsvillkor, rätten till en levnadslön, rätten att organisera sig och en rättvisfördelning av vinsten i leverantörskedjan av vin. Vill du stödja kampanjens arbete för kvinnliga lantarbetare i Sydafrika? Köp en presentetikett till en vinflaska eller bli Afrikapartner.

Anna Stevenson
Praktikant, Afrikagrupperna Johannesburg

 

Recommended Posts