En annorlunda Alla hjärtans dag!

Jag minns den bisarra uppdelningen av politikens olika beståndsdelar i samband med klimattoppmötet i Köpenhamn 2009. Världens miljöministrar och allehanda regeringsrepresentanter samlades för att enas runt aktioner för att minska den globala uppvärmningen. Även om mötet som sådant föll platt var en av slutsatserna att ohållbara konsumtionsmönster måste bekämpas. Året sammanföll med finanskrisen och veckan efter samlades världens finansministrar i England för att komma till slutsatsen att handel och hushållskonsumtion på alla vis måste uppmuntras och öka. Vi vet att om hela världen skulle konsumera i samma hastighet som västvärlden skulle vi behöva tre jordklot till.

Miljöaspekten är en del av överdriven konsumtion. Exploatering av arbetskraft är en annan.  T-shirten för 50 spänn som tillverkats i Bangladesh har producerats på bekostnad av någon annans brist på skälig lön och indragna produktionsutgifter, som skyddsutrustning vid kemikaliehantering. För att kunna hålla konsumtionen uppe krävs att varor produceras till så låga priser som möjligt.

I ett land som Sverige som börjat gå i tjänstesamhällets riktning sker mycket av underproduktionen i de sk. utvecklingsländerna, långt bortom synhåll för konsumenten. Sverige är Sydafrikas andra största exportdestination vad gäller deras viner. Svenskarna drack förra året 37 miljoner liter sydafrikanskt vin. Turism är en växande del av sydafrikas BNP och vingårdarna är välbesökta turistmål. Jag har besökt ett litet antal vinproducenter och det är mycket lätt att tro att vinet tillverkas av den vita sydafrikanska familjen som hållt företget rullande i två århundrade. Lantarbetarna som planterar, besprutar, plockar druvor och buteljerar finns ingenstans att se i den sagolikt vackra landskapsbilden runt farmen. Många av lantarbetarna kan ha bott på farmen i lika många generationer som ägarfamiljen själv, men aldrig fått lön nog att ens kunna drömma om att köpa slutprodukten av deras arbete.

Helen Skirmand har arbetat på en vinfarm större delen av sitt arbetsföra liv. Tidigare var hon rädd för farmaren som inte räddes att ta till våld när han var på dåligt humör. För sju år sedan var hon med och startade den kvinnoledda fackföreningen Sikhula Sonke. Idag har hon en självkänsla som lyser starkt omkring henne när hon berättar om vad facklig organisering inneburit för henne, hennes familj och lantarbetarkollegor.

Minimilönen är fortfarande mycket låg för lantarbetare i Sydafrika men Sikhula sonke lyckas ofta driva igenom högre löner än minimum, skoltransporter, rätten till skyddskläder och förmåner som 2 månader betald föräldraledighet.

Om du tänkt köpa en flaska vin till din älskare på Alla hjärtans dag skulle du istället eller också kunna skicka en hälsning från Helen. Vill du dessutom lämna ett bidrag till Sikhula sonkes arbete visar du viljan att betala varors faktiska pris, utan mänsklig exploatering.

Just nu driver Afrikagrupperna en kampanj för en schysst och rättvis alla hjärtans dag för alla. Afrikagrupperna vill rikta fokus mot kvinnorna som arbetar inom industrier som är kopplade till de gåvor vi brukar ge bort den 14 februari. Ofta kanske man inte tänker på varifrån bubblet, blommorna eller sockret i geléhjärtana kommer och vilka som producerat det. Vi vill därför uppmärksamma kvinnors situation och arbetsvillkoren i södra Afrika. Flera av våra samarbetspartner arbetar med att stödja kvinnliga lantarbetare i sin kamp för förbättrade arbetsvillkor.

Arbetet för en rättvis värld fortsätter. Alla tjänar på ökad jämställdhet. Du kan också vara med och förändra människors liv och se till att fler arbetare kan förbättra sina villkor:

Här kan du skicka ett Alla hjärtans dag-kort till någon du tycker om. Helen Skirmand från det sydafrikanska facket Sikhula Sonke skickar med en hälsning.

I vår gåvoshop kan du också stödja lantarbetarna genom att köpa ett riktigt kort att skicka med posten.

Du kan även stödja vårt viktiga arbete genom att sätta in en gåva på PG: 90 03 37-7 eller sms:a ordet rättvisa till 72970 och skänka 50 kr.

Recommended Posts