Elproblem – men inte för alla

Ja, jag vet att ni kanske tycker att jag är lite tjatig, men nu är det ALLVAR. Elbolaget, Eskom, går själva ut i dag och säger att nu blir det värre. På måndag när allt sätter igång igen efter sommaruppehållet varnar man för elavbrott.
Eller varnar – man säger helt enkelt att det kommer att bli mycket ”load shedding”, vilket betyder så kallade planerade elavbrott. Planerade är de för att Eskom vet när de kommer i vilka områden, men vi som använder elen får inte veta.
Ja, ja, kanske du tänkter nu, det är väl inte så farligt, det är ju bara några timmar om dagen. Men visst hade det varit lättare att veta när det sker. Ofta är det just när jag behöver använda strömmen som den stängs av, till exempel när jag kommer hem och ska laga middag. Köp hem take-away, tänker du kanske nu, men så lätt är det inte heller. Hela områden stängs av vilket betyder att mataffärer och restauranger också blir utan. Några affärer har egna generatorer, men inte alla. Har de inte egen försörjning stänger de butiken, så klart.
Fast ibland blir jag konfunderad. Det är så lustigt här i East London. I Bunkers Hill, som är ett av de allra finaste områdena i stan med enorma villor och stora, stora trädgårdar, där verkar de aldrig stänga av elen. Det kan vara kolsvart i områdena runt om, men i Bunkers Hill lyser det alltid. Jag undrar varför?

Recommended Posts