Eldsjälar för stadsodling och hälsa

Sizwe, Loyiso, Abonga, lighter

Från vänster: Sizwe, Loyiso, Abonga

På en liten bit mark på skolgården till grundskolan Vuzamanzi i Kapstadens största kåkstad Khayelitsha finns en grupp unga, passionerade och högst inspirerande stadsodlare. Ekasi Project Green drivs av Sizwe Nyuka, Abonga Tom, Lonwabo Mfenguza och Loyiso Hulushe sedan september 2014.

Sizwe berättar med entusiasm om hur de genom att utforma odlingslanden i spännande och annorlunda former, och genom att låta skolelever driva egna projekt vill öka intresset för stadsodling, samt sprida information om vad som är bra mat.

Odlingsplättarna omges av vattenfyllda plastflaskor från gatorna i Khayelitsha, eller gamla bildäck för att hålla jorden på plats. Odlingen är ekologisk och gruppen använder bland annat chilli och ingefära, eller krossade sniglar för att hålla skadedjur borta. Sizwe och Abonga berättar att de själva lär sig nya saker hela tiden och gärna tar emot förslag om hur de kan utveckla sitt projekt, från erfarna odlare i Sydafrika eller andra stadsodlare runt om i världen.

Projektet är en del av ”Slow Food”-rörelsen och ett steg i att förändra det rådande matsystemet med näringsfattig snabbmat till ett mer hållbart system där människor värderar god och näringsriktig mat högre. Skörden från Ekasi Project Green går till skolan eftersom näringsinnehållet i skolmaten är bristfälligt. Elevernas hälsa påverkas av maten de äter, och således även deras studieresultat.

–          Den bästa medicinen är mat, säger Sizwe.

Surplus People Project , en av Afrikagruppernas partnerorganisationer, stödjer projektet genom att finansiera trädplantering vid odlingarna.

Jacob Inganäs, tidigarepraktikant på Surplus People Project

 

Recommended Posts