Dom har ju hela kläder

Kvinnor och barn vid en vattenkran i Nompumelelo Township

När jag var i Sydafrika första gången 1996 besökte jag ett litet dagis på landet. En grupp ganska utsläpade kvinnor hade själva gjort byggstenar och byggt ett litet hus dit arbetande föräldrar – okej, nästan bara mammor, kunde lämna ungarna över dagen. De ihopskrapade resurserna räckte till ett dagligt mål majsgröt och ett fåtal leksaker, dagisverksamheten handlade mest om förvaring och att någon såg efter barnen. De var därmed totalt understimulerade och möjligen undernärda och jag blev ganska beklämd av besöket även om gruppen bakom initiativet gjort en heroisk insats.

Väl i Sverige visade jag bilder på dagiset och försökte förklara hur fattigt det var. Men folk förstod inte. På bilderna syntes knubbiga småbarn i färgglada hemstickade kläder. De såg ju okej ut. De såg inte ut som misär, varken stora magar eller flugor i ögonen. Absolut inte så som vi brukar se ”barnen i Afrika”. Samma reaktion såg jag i kommentarsfältet till artikeln i Aftonbladet om villkoren för lantarbetare i Sydafrika. Vadå, de har ju hela och rena kläder, och det där huset (som inte har innertak eller toalett, där dammet blåser rakt in och som läcker när det regnar) såg ju ganska okej ut på bilden. Situationer som skulle få oss att skrika rakt ut anses vara okej, för dom, för andra, långt borta. Vi vill inte ha det så, vi vill ha bra jobb, helförsäkrad trygghet och bekvämlighet och egendomar och kunna köpa billigt vin, men ”dom” förväntas vara nöjda med rena kläder och svälten från dörren.

Fattigdom syns inte alltid på bilden. För den som inget har är det ofta långt viktigare än för oss att vara hel och ren. Svenska studenter eller rent av äldre människor som dyker upp med hål på jeansen och i skitiga gympaskor skapar förvirring bland folk som även om de bor i ett lerhus utan el och vatten kliver ut på morgonen i krispigt vit skjorta och blanka skor.

Du kanske inte har råd att äta annat än fil och majsgröt till vardags, har du ett arbete förväntas du jobba långa dagar för småpengar medan dina rättigheter förnekas dig eftersom du är så lätt att ersätta, dina ungar får en usel utbildning i en nergången skola och den enda service som verkligen fungerar i området där du bor är tillgången till alkohol.

Men du har iallafall en ren, nystruken t-shirt och hela byxor, och kanske att du har en TVapparat också. Så då är väl allt bra?

Recommended Posts