Diverse idéer som kallas vita

Steven Monjeza och Tiwonge Chimbalanga har sedemera gjort slut

Niclas Eriksson skriver i DN om att homosexualitet inte introducerades i Afrika av kolonialisterna, däremot kristen fundamentalism. Det har jag skrivit om tidigare på bloggen, med hänvisning till en utmärkt artikel av Nirvana Hollstein (pseudonym). Dock är homosexualitet inte samma sak som att vara gay. Många män som lever i heteroförhållanden för att de vill, eller för att kraven är stora att ha en fru och inte minst sätta barn till världen, har homorelationer vid sidan av utan att för den skull anse sig vara gay.

Huruvida det omskrivna paret i Malawi är strängt taget gay diskuterades tidigare då den ena parten, Tiwonge enligt rättegångsprotokollen betraktas av sig själv och sin partner som kvinna.

Det mest anmärkningsvärda i Erikssons artikel är mötet med den kristne amerikanen som är helt övertygad om att hiv-viruset kan ta sig igenom gummit i en kondom, vilket naturligtvis är nonsens. Jag har också stött på den uppfattningen, men det var mycket länge sedan. Att en kyrka eller någon annan för den delen sprider sådan info kan jämställas med mord.

En annan ”vit” uppfattning är enligt Mandla Mandela, Nelsons sonson, att kvinnans ålder är en faktor som har betydelse för huruvida hon är redo för äktenskap. I en utfrågning i parlamentet häromdagen kring traditionella ledares makt sade han angående seden ukuthwala då en ung kvinna kan rövas bort av en man som vill äkta henne.
– När en man ser att denna är mogen för äktenskap, då kan hon tas för att genomgå en ceremoni och då hon är redo. Blanda inte in vita människors idéer som hennes ålder, snäste han.
I själva verket är systemet med traditionella ledare och kungar djupt utnyttjat och intrasslat i apartheidsystemet och många kungar är djupt impopulära bland folket de ska leda. Många, inte minst kvinnor, hade rest till parlamentet för att vittna mot ökad makt för kungar och hövdingar och för mer mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Recommended Posts