District 9 nära verkligheten

Läser ett reportage i Mail and Guardian om tillvaron i Chiawelo, Soweto där succéfilmen District 9 filmades. Teamet behövde inte anstränga sig med att bygga shacks eller lägga ut sophögar – det ser ut så i Chiawelo.  Och precis som för utomjordingarna i filmen finns planer på att flytta de boende härifrån till ett annat område antingen de vill eller inte. En del är positiva till vilken förändring som helst, fattigdom, brottslighet och nedskräpning gör tillvaron brutal i området. Andra är skeptiska till att flytta, i synnerhet som snacket går om att en uppföljare ska filmas. Nästan alla i Chiawelo var inblandade i produktionen och några har kunnat fortsätta arbeta som skådisar.

District 9 drog in två miljoner rand första helgen den spelades i Sydafrika, men för de flesta i Chiawelo är det en omöjlighet att se den, bara att ta sig till en biograf kostar pengar som de flesta inte har. Många hoppas att filmen ska dra uppmärksamheten till eländet så att myndigheterna tvingas hjälpa de boende.

Den bild filmen ger av nigerianer skapar en viss oro för motsatsen – att stereotyper kring Afrika förstärks. Det är sant att ingen folkgrupp i filmen porträtteras särskilt fördelaktigt, men den nigerianska grupp gangsters och prostituerade som figurerar i filmen saknar helt försonande drag. Proteststormen media refererar till är inte särskilt stark – facebookgruppen ”Nigerians Offended By District 9” har bara 46 medlemmar.

Recent Posts