Det är så mycket jag vill berätta…

…men det kommer ofta nåt emellan. På radion på väg till jobbet i morse diskuterades att det är många som lämnar Sydafrika. Hittade en artikel där man berättar att det verkar som om elkrisen och att Jacob Zuma numera är ANCs ordförande är några av skälen. På radionyheterna ikväll kommenterade vice presidenten, Phumzile Mlambo-Ngcuka, och sa att hon tror att det är mer troligt att flykten beror på att man kan få mer betalt utomlands. Många av de som lämnar har hög utbildning och bidrar till den brist på utbildat folk som Sydafrika har i dag. Värst är det med ingenjörer, men nu har man startat en kom-hem-kampanj. Förhoppningsvis hjälper det.
Skulle uppdatera bloggen på jobbet med den informationen. Då fungerade inte det. Efter 45 minuter med datorkillen utan att lyckas lösa problemet gav jag upp. Då tog det bara några minuter så var det dags för veckans andra planerade strömavbrott, loadshedding. Mellan två och fyra varje måndag, onsdag, fredag och söndag har vi loadshedding. Då fungerar ingenting.
Efter några veckor med de här schemalagda loadsheddarna börjar det känns lite stressigt. Förut när de inte var planerade utan bara kom plötsligt, då var det liksom inget att göra, men nu, nu vet vi när de kommer och det kräver naturligtvis planering. Det som kan göras utan ström ska göras just då. Det blir ett väldigt planerande och stressande på ett annat sätt.
Fast jag ska ju inte klaga, förstås, för jag har ju ström, när den är igång. Över 20 procent av Sydafrikas befolkning har fortfarande inte ström. Och mängder av folk kopplar ner sig, eller slutar betala, eftersom de inte har råd. Allt annat ökar i pris, men inte lönerna. Snart kommer troligen elpriset också att gå upp. Med 53 procent!
I dag rapporterade nyheterna också om det första våldet i samband med strömavbrotten. Det har visat sig att just under strömavbrotten är det säkert att göra illegala kopplingar, det vill säga att koppla upp sig på nån annans kabel och slippa betala räkningen själv. Extra smart om priset höjs. I Johannesburg hade Eskom upptäckt några illegala kopplingar och skulle ut och koppla bort dem. De fick poliseskort, men det hjälpte inte. Det utbröt skottlossning och en av poliserna blev svårt skadad.
För övrigt har nyheterna rapporterat att vår provinsregering nu har gått ut och deklarerat distrikten där de åttio barnen dött som områden under observation, inte katastrof alltså, men allmänheten ska få, eller har fått, information om att dricksvattnet inte bör drickas. Väldgt bra, mitt i all bedrövelse.
Tack för i dag!

Recommended Posts