Den pressfientliga ANCkongressen i Durban

Mediabevakningen av kongressen i ett hett och fuktigt sommarDurban präglas av journalisternas intryck av ett numera pressfientligt ANC. Pressen har inte släpps in till överläggningarna utan styvmoderligt placerats i ett mediatält en bit bort. Därmed handlar det mesta av rapporteringen om hörsägen från icke namngivna delegater när journalisterna inte ingående skildrar de hinder ANC lagt ivägen för deras möjligheter att rapportera. Jag har läst minst tre skildringar av den långa svettiga vägen till ett passerkort till exempel.
SABC har haft det något bättre förspänt, men även deras chans att filma har kringskurits betänkligt så att de uppges ha tvingats använda de klipp av folkmassan de tog första dan för att skildra eventet hela veckan.
Detta sagt förefaller kongressen ha handlat om tre saker.
1. Zuma tog andan ur delegaterna genom att hålla ett tal som ångade av handlingskraft och beslutsamhet. Hur nu nationen kan bli så impad av ett tal att de glömmer ett och ett halvt år av regerande där man verkligen får leta efter politisk riktning från högsta ort?
2. I samma tal plattade han till ledaren för ungdomsförbundet Julius Malema såpass att denne faktiskt såg tillplattad ut. Efteråt fick han en tröstande kram av Winnie Mandela som emellertid genast förklarade för pressen att hon tyckte det var rätt att han fick en åthutning.
3. Samma ungdomsförbund tyckte till sist ändå att kongressen var väldigt lyckad eftersom de ansåg att de fått igenom sina krav om att ANC ska arbeta för nationalisering av gruvorna. Det verkar snarare vara så att frågan ska utredas. Kritiker påpekar att de gruvor som skulle komma ifråga för nationalisering riskerar bli de som numera mest är en börda för ägarna då dessa, när mineralerna väl utvunnits fortfarande måste underhållas vem vet hur länge. En kostnad som gruvindustrin inte har något emot att skattebetalarna får ta hand om.
Kongressen avslutades med att president Jacob Zuma, klädd i en snitsig läderjacka i ANC:s färger sjöng den omdiskuterade sången Umshini wam. Hur det lät vid ett annat tillfälle kan ni höra på YouTube:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=lof6XJ8b1SU

Recommended Posts