Demonstrationer mot Zuma?

Under 2009 har folk protesterat mot ovärdiga levnadsförhållanden i områden över hela landet. Nästan varje vecka ser man brinnande bildäck och polis som avfyrar gummikulor på TVnyheterna. Såhär har det varit hela vintern, men så idag får jag plötsligt flera frågor från Sverige om demonstrationerna mot president Jacob Zuma. Mot Zuma? Först tror jag att jag missat nåt stort men sen hittar jag en nyhetsnotis från TT. De skriver: ”Massprotester mot Zuma…15 år efter apartheidpolitikens avskaffande i Sydafrika växer protesterna hos en ny, ung generation och ilskan vänds mot det styrande ANC-partiet och president Jacob Zuma.”

Nu tror jag inte att folk är så fullt så naiva att de tror att Zuma, kompetent eller ej, kan ändra på tre fyra månader vad ANC inte lyckats ordna på femton år. Det är samma parti som leder landet, delvis samma administration, och dessutom har protesterna tragiskt nog pågått i flera år även innan Zuma blev president. Man kanske har haft större tilltro till att Zuma ska lyssna, vilket väl i så fall vore ett tecken på att folk hoppas på Zuma.

Men alla valår har haft en protestvåg under den vinter som följer på valet då kölden gör att de eländiga förhållanden många lever under blir mer kännbara än under sommaren. I år har dessutom krisen och lågkonjunkturen slagit till samtidigt som stora summor spenderas på VM i herrfotboll vilket upplevs som provokativt.
Municipal IQ är en tjänst som bevakar och utvärderar Sydafrikas 283 kommuner. De har noterat protester mot bristande service sedan 2004. Fram till juli i år var 2005 året med flest protester, men sedan dess har antalet protester under 2009 toppat listan. De påpekar också vad som är tydligt när man följer med i bevakningen av protesterna i olia områden runt om i landet – Ekhuruleni, Crossroads, Sakhile och häromdagen vid flygplatsen i East London – att även om demonstranterna hoppas att regeringen ska göra något så handlar det främst om lokala myndigheter som anses ha misslyckats, varit korrupta, onåbara, ansvarslösa och så vidare. Efter att ha undersökt saken grundligt tror Municipality IQ att medan de områden där protester äger rum är förtvivlat fattiga och innehåller några av de högsta arbetslöshetssiffrorna i landet, har de ändå det bättre än invånarna i de fattigaste kommunerna på landsbygden och till och med bättre än snittet. 

Men de har det betydligt värre än grannområdena. Folk får se på medan andra i närheten får bättre service och lokala tjänstemän åker förbi i stora bilar, medan de väntar i oändlighet på sin tur att komma fram i kön. Folk är otroligt tålmodiga i sin väntan på att få vad de har rätt till, men klarar inte av att känna sig förbigångna och lurade. Lägg till marginalisering, utslagning, arbetslöshet och desperation och toppa det med bristande information från kommunen. Rykten om misskötsel, korruption och nepotism, sant eller ej, kan vara gnistan som behövs för att utlösa våldsamma protester.
www.municipaliq.co.za/

Recommended Posts