Dalai Lama

Liksom i Sverige (hör jag) är Dalai Lama på allas läppar här i Sydafrika. Folk är minst sagt upprörda över att den tibetanske andlige ledaren inte får visum till Sydafrika för att delta i en fredskonferens i Johannesburg som ska handla om fred och harmoni och den roll som fotboll har haft och kan ha inom detta område (bland annat genom att motverka rasism). Mötet ses som en del i upptakten inför fotbollsVM 2010. Andra inbjudna är FW de Klerk och Desmond Tutu (som Dalai Lama fick nobels fredspris tillsammans med) och Nobels fredspriskommittée. Varken kommittéen eller de två nobelpristagarna kommer att delta i konferensen om inte Sydafrika ändrar sitt beslut och ger Dalai Lama visum. (Även Nelson Mandela var inbjuden, men tackade nej i ett tidigare skede.)
Enligt media har inte alls beslutet med VM att göra, utan handlar istället om att Kina (som ju ockuperar Tibet) har sagt att de inte anser att Dalai Lama ska få visum, och om han får det kan det störa det bilaterala förhållandet mellan Kina och Sydafrika. Med tanke på att Sydafrika är Kinas största handelspartner i Afrika, över 20 procent av Kinas handel med kontinenten sker med Sydafrika, och att Kinas investeringar i Sydafrika uppgår till 58 miljarder rand, låter detta inte helt otänkbar. Den sydafrikanska regeringen förnekar dock att detta är fallet och hänvisar bara till att om man låter Dalai Lama få visum och delta i konferensen kommer fokus att förskjutas från fotboll till Tibet. Detta med tanke på att det i år är 50 år sedan den tibetanska befolkningen gjorde sitt första uppror mot de kinesiska ockupanterna och kineserna är nervösa för att ett nytt uppror ska komma i år. Om situationen i Tibet får mycket uppmärksamhet ökar risken.
Här är man dock övertygad om att just att sydafrikanska regeringen INTE tillåter Dalai Lama att komma in i landet gör just detta – sätter fingret på situationen i Tibet, som ju ändå debatteras och kritiseras av olika grupper runt om i världen. Med all rätt!

Recent Posts