Copes kongress igång

Så startade då Congress of the Peoples (Cope) kongress i går. Ungefär fyra tusen personer har samlats i Bloemfontein för att dra upp riktlinjerna för partiets fortsatta arbete. På radion idag diskuteras livligt var partiet står på en vänster-högerskala. Analytikerna verkar vara överens om att Cope befinner sig nånstans i mitten. Man säger också att Cope verkar vara pragmatiska i sin inställning till hur problemen i Sydafrika ska lösas. Och partiet säger att man ska försöka förändra klassificeringen av människor och arbeta för ett klassperspektiv istället för ett ras- eller färgperspektiv.
Vi hör talare som en gång lämnade politiken och som nu stigit upp på scenen igen. De pratar om ett nytt hopp för sydafrikansk politik.
Så skriver Mail&Guardian att en organisaionsrapport om hur Copes organisationsstruktur ska se ut, har läckt ut till tidningen. Rapporten godkändes bakom lyckta dörrar i går. Enligt Mail&Guardian ska Cope satsa på ett ledarskap i två skikt. I det första skiktet finns de som är valda. I det andra ska tekniskt duktiga unga personer ingå. De ska hjälpa politikerna att utreda bland annat kostnader och hållbarhet i de förslag och propositioner som partiet vill lägga fram.

Recommended Posts