Citat av Mandela

mandela1964 under den så kallade Rivonia rättegången stod Mandela inför ett eventuellt dödsstraff, innan han slutligen dömdes till livstids fängelse. Angående hotet om dödsstraff sa han:

Min livstid har jag tillägnat den här kampen för afrikaner. Jag har kämpat mot vit dominans och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har vårdat idealen av ett demokratisk och fritt samhälle där alla människor lever i harmoni med samma möjligheter. Det är ideal jag hoppas leva för och se realiserade. Men om nöden kräver det, är det ideal jag är redo att dö för.   

1993 talade han inför Sydafrikas Fackföreningskongress:

Om ANC gör mot er vad apartheidregimen gjorde mot er, då måste ni göra mot ANC vad ni gjorde mot apartheidregimen.

I sin biografi skrev han:
Ingen föds hatandes mot någon annan på grund av deras hudfärg, bakgrund eller religion. Människor måste lära sig att hata och om de kan lära sig hara kan de lära sig älska, för kärlek ligger det mänskliga hjärtat närmare än motsatsen.  

För att vara fri är inte bara att kasta av bojorna, det är att leva på ett sätt som respekterar och förstärker andras frihet.

Föredetta ärkebiskopen Desmond Tutu berättade om när han påtalat att Mandelas förkärlek för färgstarka och mönstrade skjortor kanske inte direkt gjorde honom till ett modelejon, Mandela ska då ha svarat:

Och det ska komma från en man som hela dagarna går omkring i klänning!

Mandelas kärlek för barn är vida känt och om barn ur ett samhällsperspektiv sa han:

Det finns ingen skarpare determinant av ett samhälles själ än det sätt på vilket det behandlar sina barn.

Slutligen, såhär när en fjärdedel av världens statsöverhuvuden är här för att ta ett sista farväl, hans öppna kista går att beskåda för allmänheten i tre dagar och den samlade världen, röda, gröna och blå politiska spektrat, medkämpar som tidigare motståndare hyllar hans minne sa han såhär om sin egen död:

Det vore mycket egoistiskt av mig att säga hur jag skulle vilja bli ihågkommen. Det överlämnar jag helt till sydafrikaner. Jag skulle bara vilja ha en enkel (grav)sten där det står ’Mandela’.

Recommended Posts