Christina Aguilera räddar ”krigshärjade Rwanda” (?)

Det är med en lågmäld och allvarstyngd röst den amerikanska sångerskan Christina Aguilera deklarerar att ’en av åtta människor i världen går och lägger sig hungriga’. Samtidigt hoppar hon i en terrängjeep och tittar ömsint på de svarta små barnen som nyfiket omringar bilen med vitingen. Eller om det kanske snarare är kamerateamet och eventuellt säkerhetsteam till vitingen som attraherar. Eller om det är den bensinslukande klimatosmarta jeepen som föranleder uppståndelsen. Det svaret får vi aldrig veta. Det är heller inte det som är det viktiga med den här videon.

Det viktiga med den här videon är (återigen) att kändisar gör världen mindre hungrig genom att sjunga och dela ut gratismat (från hjälpleveranser som allt som oftast slår ut lokal matproduktion och därför ökar fattigdom). Det är People’s Magazine som berättar för oss att Aguilera reser runt i krigshärjade Rwanda. De verkar helt ha missat att inbördeskriget som följde avkoloniseringen slutade för 20 år sedan. Men återigen, det är inte det som är poängen med videon (herregud, fokusera nu!).

Poängen med den här videon är att det finns människor som svälter. Jag repeterar; 1 av 8 människor går och lägger sig hungriga! Många av Aguileras egna landsmän omfattas av den här statistiken. 1 av 6 går nämligen och lägger sig hungriga i USA. Kanske kommer hennes brinnande engagemang från att hon kan relatera till hungersnöd?

Vid tiden för publiceringen i People´s Magazine var amerikanerna fullt sysselsatta med att motarbeta Obamas förslag till en allomfattande sjukvårdsförsäkring. Samtidigt i Rwanda… Alla har tillgång till fri sjukvård. Men nu var det ju inte sjukvård som var poängen med den här videon.

Nej, utan poängen med den här videon är mat. Och tydligen kan vi alla hjälpas åt att stoppa hungern. Tyvärr får vi inga förklaringar om hur. Istället får vi veta att nu när vi har vingar kan vi flyga. Det får vi veta om och om igen. Om Aguilera eller FN:s World Food Program brytt sig om att ta reda på vad de stackars barnen som lever i fattigdom själva sjunger i början så hade hela den här passiviserande utläggningen aldrig ha behövts producerats. Med en skottsäker framtidstro som hör ungdomen till sjunger de ”Vi kan bygga den här världen”. Om någon bara brytt sig om att fråga barnen om hur vi ska stoppa hungern hade vi fått bra många fler konstruktiva svar. Kanske hade de till och med kunna ge svar på hur Aguilera borde verka för fri sjukvård hemma hos sig.

Agnes Nygren, kommunikatör Sydafrika

Det här var det sista inlägget i bloggserien om afrikanska stereotyper. Men läs gärna de föregående:

Profilbilder –Afrikas gåva till Väst

Bob Geldof slår nya rekord i konsten om välmenande förnedring

”Jodå, vi vet att det är jul” -Afrikanska musikers svar till Bob Geldof.

Förvirrande budskap om landet Afrika

Afrika storsatsar för att rädda Norge

Välgörenhetens misslyckade välgörande

Vem får chans att rädda Afrika?

Afrika kan räddas med wienerbröd!

Recommended Posts