Bob Geldof slår nytt rekord i konsten om välmenande förnedring

Band Aid”Tacka Gud för att det är dem och inte du” samt ”det kommer ingen snö i Afrika denna jul” är exempel på motbjudande och kunskapsgapande rader i den av Bob Geldof författade välgörenhetslåten Do they know it´s Christmas? framförd av Band Aid. Sången skrevs 1984 och erbjöd allehanda popidoler att förstärka sitt eget varumärke genom att be andra (mindre ekonomiskt lottade än de själva) att skänka pengar till svältoffren i Etiopien.

När den här bloggserien började planeras fanns det ingenting (ingenting!) som kunde ha förberett bloggens författarskap om Band Aids comeback! 30 år senare kommer den tillbaka. I ny tappning men med samma namn och lagom till jul igen!

(Missa nu för allt i världen inte nästa blogginlägg som publiceras den 26 december. Då en grupp arbetslösa afrikanska musiker presenterar svar till Bob Geldof. Det visar sig att afrikanerna i alla dessa år faktiskt vetat om att det var jul! Förhoppningen är att Geldof nu ska kunna lägga den här frågan åt sidan och gå vidare med sitt liv.)

I denna nya version inleds videon med att en svart kvinna, menad att vara ebolaoffer, bärs ut i armar och ben av helmaskerade sjukvårdspersonal. Varför ger musikvideoproducenten henne inte en bår? Nåväl, porträtterad fattigdom säljer naturligtvis säkert bättre. Därefter marscherar Band Aid medlemmarna ut på den röda mattan. Redo att sjunga bort allt ont i världen.

Under de här 30 åren har Geldof alltså inte snappat upp något av den-vita-mannens-börda-som-endast-gynnar-västerländska-popstjärnor diskursen. Den här gången släpps spektaklet till förmån för ebolautbrottet i Västafrika. Men på bekostnad av att Afrika (nåväl, i denna version specificeras faktiskt Västafrika) än en gång beskrivs som fattigt, smutsigt, hälsovådligt och passivt i sin egen hopplöshet. Vi bjuds på rader som ”i vår värld av överflöd kan vi sprida ett leende av lycka” ”men det finns en värld därutanför, en värld av skräck och rädsla. Där en kyss av kärlek kan döda dig och det är död i varje tår”.

Död i varje tår, var i hela friden kom det ifrån? I det värst drabbade ebolalandet Sierra Leone har 41 procent dött av alla de som infekteras. Faktaförvrängning känns obehagligt bekant hivvirusets upptäckt och ledde då till stigmatisering som vi fortfarande kämpar mot. Nej, Band Aid, inte heller denna gång vinner ni mänsklighetspriset. Istället vinner ni Välmenande förnedringspriset! Som turligt nog också ger automatisk uttagning till kampen om priset i Vit överhöghet!

För julstämningens skull går 1984 års, liksom 2014 år Do they know it´s Christmas att se här nedan. God jul!

Detta inlägg är andra delen i en bloggserie om afrikanska stereotyper. Läs gärna också det första; Profilbilder, Afrikas gåva till Väst

Agnes Nygren, kommunikatör Sydafrika

Recommended Posts