Blade hugger…sig i foten?

Häromdagen blev det närapå gräl i parlamentet. Wilmot James från oppositionspartiet Democratic Alliance beskyllde regeringen för att ha fifflat med matric-resultaten (motsvarande gymnasieexamina) så studenter som annars skulle kuggats klarat sig. Ministern för högre utbildning, Blade Nzimande anklagade James för att vara rasist. ”Om resultaten är dåliga är det för att den här ”darkie”regeringen är inkompetent. Om resultaten är höga är det för att resultaten manipulerats av dessa ”darkies”.

En annan DAledamot, Lindiwe Mazibuko krävde då att talmannen ska avgöra huruvida ett ord som ”darkie” kan användas i landets högsta församling. Nzimande hördes då kalla Mazibuko för kokosnöt, ett uttryck som beskriver en som är vit på insidan och svart på utsidan. Mosiuoa Lekota från Cope stödde Mazibuko och ville veta ifall vita parlamentsledamöter någonsin kan kritisera regeringen, eller om de alltid kommer att kallas rasister. Nzimande replikerade att Democratic Alliance inte är något vidare parti som bygger offentliga toaletter utan väggar i townshipen. Dessa toaletter väckte stor debatt i fjol, då DA hävdade att de boende gått med på att själva sätta upp väggar medan andra sade att DA borde gjort detta från början. Flera sydafrikaner som långt ifrån kan kallas DAanhängare påpekar att ANC också byggt toaletter utan väggar, så i den frågan ligger de lika.

Att försöka täppa till käften på oppositionen genom att beskylla all kritik för att vara grundad i rasism är lågt. Om Nzimande har på fötterna i frågan skulle han istället kunnat avfärda kritiken med fakta. Vad han kan ha kallat Lekota för förtäljer inte historien, men knappast varken darkie eller kokosnöt.

Recommended Posts