Bilar skyddas, men inte människor

Lydia (vänster) och Mpumi

Under klimattoppmötet i Durban möter jag Mpumi Nkosi och Lydia Ngwenya. Båda kämpar för en bättre närmiljö, för dämpade klimatförändringar och mindre utsläpp. De bor i olika delar av Mpumalangaprovinsen men förenas via samarbetet de har med groundWork.

-Innan vi kontaktade groundWork visste vi att vi var utsatta för miljögifter. Vi visste att vi var sjuka, att våra barn lider av astma och allergier i onormala proportioner. Med groundWorks assistens vet vi nu hur vi testar för vatten och luftutsläpp. Nu kan vi samla bevis mot förorenarna, sprida kunskapen i samhället och kräva myndigheternas ingripande, säger Mpumi.

Lydia bor i staden Witbank –en gruvstad i den nordliga provinsen. När hon blev varslad från stålverket började hon engagera sig för sitt närområde genom självhjälpsgrupper. Hennes man, som även han jobbade på stålverket, dog och Lydia är säker på hans död kan tillräknas bristande säkerhetsåtgärder i industrin. Nu spenderar hon sina dagar med att mobilisera människor mot föroreningar, utbilda dem om miljögifter och möjliga lösningar.

-Hela Witbank är omgiven av smutsiga industrier. De förstör vattnet och jorden. Kranvattnet går inte att dricka och jorden går inte längre att bruka. Att ersätta oss som drabbas av det verkar inte vara att tänka på. När vi tar våra testresultat och konfronterar de lokala myndigheterna och industrin får vi till svar att om industrierna tas bort kommer arbeten gå förlorade. Det är svårt att mobilisera arbetarna inne på verken, de är rädda om sina jobb. Jobben går före hälsan. Men vi kräver ju inte gruvornas nedstängning, vi kräver investeringar som minskar utsläppen, säger Lydia.

Mpumi fortsätter:
-Vi möts av en sån otrolig ignorans och arrogans från myndigheterna. Jag minns en gång när vi påtalade utsläppen och vad de gör för klimatförändringarna. Den här kvinnan, som ska jobba på kommunens miljöavdelning sa: Gud har skapat naturen, han har också skapat vädret. Tror ni att ni är Gud? De behöver inte bo bland utsläppen så det är lätt attt vända bort blicken. Ledningen för fabrikerna täcker sina bilar med plast eftersom lacken förstörs av kemikalierna som läcks. Men ingen skyddar befolkningen som bor i området. Vi kämpar för att bli lyssnade till.

Det är myndigheternas attityder som dessa som får groundWork att i stor utsträckning använda media som verktyg i kampen för miljön. Grupper som vänder sig till dem får utbildningar i hur de kan testa sitt närområdes vatten- och luftkvalité, i mediaträning och om det skulle behövas även juridisk assistens.

Vill du stödja groundWorks arbete kan du göra det här.

 

Recommended Posts