Bättre resultat eller bara sänkt nivå?

Ett förlängt skoluppehåll under VM i herrfotboll och en lärarstrejk under 2010 var två solida anledningar att befara ett rekordlågt resultat i matricresultaten, motsvarande gymnasieexamen. Istället ökade antalet godkända examina med hela 7 procent jämfört med året innan. Totalt klarade 67,8 procent provet (av de som skrev vill säga) jämfört med 60,2 procent 2009. Siffrorna presenterades i mitten av januari av en strålande utbildningsminister. Omedelbart började debatten om de justeringar av resultaten som gjorts. Tidningen Sowetan hävdade att den riktiga siffran borde vara 57 procent.

Var resultaten vekligen så bra, eller var det ribban som sänkts? Andra spekulerar i att elever, precis som i Sverige, undviker svåra ämnen och väljer tillval som de lätt kan klara. Styrelsen Umalusi som håller i proven säger att de har ”justerat” resultaten, men vägrar berätta hur. De säger att det handlar om känslig information som kan feltolkas om den offentliggörs.
– Det är inte hemligt, men konfidentiellt, sadestyrelseordföranden Sizwe Mabizela.

Opositionspartiet Democratic Alliance talesperson för utbildningsfrågor, Junita Kloppers – Lourens, hävdar i the Mail and Guardian att studenter fått specifik hjälp kring avsnitt som kommer på provet och att nivån på proven sänkts, vilket höjer antalet som klarar proven men skadar utbildningsnivån.

Recommended Posts