Att få vara sin egen chef

Dimman har precis lagt sig bakom de skyddande bergen som omringar det nyplogade fältet i Trentham park i Östra Kapprovinsen. Welile, Amos, Nonezile och Xoliswa sitter ute på gården men det är hundarna som upptäcker oss först när vi vandrar mot huset på stigen som leder förbi två hagar med kalvar och lamm.

Från vänster: Nonezile, Amos, Xoliswa och Welile framför hagarna som huserar de djur som ännu inte är stora nog att släppas lösa.

Från vänster: Nonezile, Amos, Xoliswa och Welile framför hagarna som huserar de djur som ännu inte är stora nog att släppas lösa.

Familjen odlar i huvudsak grödor men de har också en hel del djur. Tuppen blir ständigt ivägschasad medan getterna, korna och fåren är utom synhåll då de vandrar fritt uppe bland bergen.

Amos berättar att han brukade arbeta på en farm i närheten men att farmaren endast tillät lantarbetarna tre djur per hushåll.

-Jag ville inte göra mig av med mina djur så när jag fick höra att den här marken inte användes flyttade jag mina kor och getter hit. 2006 bildade vi en egen förening ihop med 10 andra hushåll –Masizakhe Community Property Association, och ansökte om att få överta marken. Vi har bott här sedan dess och väntar nu på att officiellt få bli egna markägare.

Amos bror Welile bodde innan flytten ut på landet i en kåkstad utanför  Grahamstown.

-14 av mina kor blev stulna där. 14! Jag är mycket glad över att de är här nu där de kan vandra fritt i bergen. Själv kan jag nu sova om nätterna utan att behöva oroa mig för att någon ska stjäla dem.

Nonezile är gift med Amos och hon berättar om friheten att få vara sin egen chef.

-När vi arbetade för farmaren bodde vi ihopträngda i små skjul och han förbjöd oss helt att ha getter. Konsten att odla har vi med oss från våra förfäder men vi lärde oss också av vår gamla arbetsgivare. Det är fantastiskt att kunna vara självförsörjande!

Welile nickar och tillägger:

-Vi kan odla vilka grönsaker vi vill och äta bara det vi tycker om! Allt vi äter nu är ekologiskt och det märks på kroppen. När kemikalier används i jordbruk fungerar inte magen lika bra. Med ekologisk odling mår magen och jorden bättre. Vid bruk av kemikalier måste man ha tillgång till väldigt mycket mark eftersom den inte går att använda hur många säsonger som helst. Emellanåt måste marken få vila och ta igen sig efter alla kemikalier. Med ekologiska jordbruksmetoder behövs inte det och då behövs inte heller lika mycket mark.

Amos fortsätter:

Det enda vi behöver nu är ett bevattningssystem. Än så länge måste vi förlita oss på vädrets makter och förra året kom det inte tillräckligt med regn. ECARP har hjälpt oss att få upp vattentunnor så vi kan samla regnvatten. Om det inte vore för ECARP skulle vi inte varit här från första början. De har stöttat oss igenom hela ansökningsprocessen. Via dem kommer vi också i kontakt med andra bönder så vi kan lära av varandras misstag och framgångar.

Familjen framför det nyplogade odlingsfältet

Här kan du läsa mer om Afrikagruppernas partner East Cape Agricultural Research Project -ECARP

Här kan du stödja ECARPs arbete.

Recommended Posts