Argentinska vingårdsarbetare träffar Sikhula Sonke och Anamuri i Chile

Den 15:e maj arrangerade kampanjen Rättvis Vinhandel 2011 stödfest på Kafé 44 i Stockholm för att samla in pengar till den Argentinska organisationen Unión de Trabajadores Rurales Sin Tierra de Mendoza, Unionen för jordlösa lantarbetare i Mendoza.

I början av juni i år arrangeras ett möte i Santiago, Chile där olika fackföreningar och organisationer som arbetar för lantarbetares rättigheter ska träffas och utbyta erfarenheter och strategier för att förbättra arbetsvillkoren inom vinindustrin. I samband med mötet kommer också ett möte äga rum med Systembolaget och de övriga nordiska alkoholmonopolen för att diskutera situationen för lantarbetare i Chile och hur alkoholmonopolen bör arbeta för inkludering av fackföreningar och frivillig organisationer i sitt CSR arbete.

På mötet medverkar bland annat det Sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke och som värdar står den Chilenska organisationen ANAMURI, Asociación de mujeres rurales e Indigenas, Föreningen för landsbygdens och ursprungsfolkens kvinnor, tillsammans med lantarbetar/jordbruksnätverket  CLOC.

Det var med bakgrund av detta möte som vi arrangerade stödfest, då det sakandes finansiering för att även UST Mendoza skulle kunna närvara på mötet i Chile.

Kafé 44 blev denna söndag till en inspirerande och glödande mötesplats dit cirka 50 personer samlades för att lyssna på föreläsningar om Rättvis Vinhandel 2011 och om kampen för lantarbetares rättigheter i Sydafrika, Chile och Argentina. Vi visade film om Sikhula Sonke och ANAMURI, dansade oss glada till Vårt band och njöt av den sagolika musikduon Cohort of two.  Det serverades mat och dryck och stämningen var högt över molnen!

Vi fick ihop cirka 2800 kr som nu skickas direkt till UST Mendoza så att de kan åka till Chile och träffa kamrater och nordiska alkoholmonopol.

Tack för en fantastisk kväll, kampen fortsätter!

Recommended Posts