Arbetarklassen med på klimattåget

Som bekant går nästa klimattoppmöte av stapeln i Durban, Sydafrika i skiftet november/december detta år. Blickar av hopp och förtvivlan börjar riktas mot staden. Ingen önskar upprepa köpenhamnsfiaskot för två år sedan som resulterade i grusat förtroende mellan världens stater och särskilt mellan Nord och Syd. Kyotoprotokollet går ut vid detta årsskifte och kommer lämna ett vakum efter sig om inget nytt bindande avtal kommer till stånd.

Ett antal sydafrikaner har påpekat för mig att miljökampen traditionellt har varit en kamp för den vita medel- eller överklassen, en lyxkamp med andra ord, reserverat åt de som inte behöver oroa sig för var nästa mål mat ska komma ifrån. Kanske är det därför jag tycker kampanjen 1 miljon klimatsmarta jobb ter sig tämligen progressiv. Kampanjen är vad namnet antyder, ett upprop om att ställa om industri och energi till miljömässig hållbarhet och är ett samarbete mellan arbetar- och miljörrörelsen bestående av ett fyrtiotal organisationer varav sju av dem är fackföreningar eller fackförbund. Det är ett mycket intressant initiativ som kan lägga tyngd bakom civilsamhällets krav till handlingsförlamade politiker. Arbetarrörelsen har trots allt grepp om produktionen om den står enad.

Kampanjen för klimatsmarta jobb är inspirerad av kampanjen med samma namn fast med engelskt ursprung som sprungit ur den finaniella världskrisen. Klicka här för att komma till kampanjens hemsida i Storbrittanien.

Recommended Posts