Angolaner utvisas från Sydafrika

poemEfter att UNHCR nyligen ändrat angolaners flyktingstatus drar nu Sydafrika tillbaka angolaners skyddsstatus. Angolas inbördeskrig, som slutade 2002, tvingade många att fly. Majoritet av de uppskattade 6000 angolanerna i Sydafrika bor i Kapstaden.

Utanför vårt kontor arbetar två angolaner, Pascal och Lazaro, med att snygga upp fasaden. Lazaro är gift med en sydafrikanska och skaffade sig permanent uppehållstillstånd för ett par år sedan. Pascals situation är värre, han är ogift men har två barn med en sydafrikanska, tre och fem år gamla.

-Jag ser på dem när de sover och tänker; ni vet ingenting, snart är jag kanske inte längre här. De är så små, det går inte att förklara för dem. De kommer växa upp och kanske tro att jag övergav dem av egen fri vilja.

Båda har levt hela sina vuxna liv i Sydafrika. De kom i 17-årsåldern 1997 och 1999 och har alltså levt 14 respektive 16 år i Sydafrika. De har familjer och är rotade i landet. Lazaro säger att:

-Det skulle vara svårt att börja om från början. Här finns åtminstone arbete, vi har ett kontaktnät. Sydafrikaner strejkar och demonstrerar, men de vet inte hur bra de har det. I Angola finns ingen stat att fråga om någonting, man har ingen rätt att ens fråga. Visst, Sydafrika är också ett svårt land att leva i med all kriminalitet och främlingsfientlighet. Jag brukar säga att när Djävulen föll från himlen landade han först i Sydafrika. Hur ska man annars kunna förklara våldtäkterna och kriminaliteten? Men vi har vant oss, vi är inga sydafrikaner men vi är kanske inte heller längre angolaner. Och Kapstaden är i alla fall bättre än Johannesburg, där måste du bära ditt pass med dig hela tiden. Polisen stoppar dig och deporterar dig om du inte har ditt visum i ordning eller om du inte kan betala dig ur varje tillfälle.

Recommended Posts