Andra människors problem är mina problem

ILyiso Mahomba, bosatt i Khayelitsha, arbetar med uppsökande aktiviteter sen 2008. Han är ledare för ett team  som består av 50 personer,som arbetar måndag till fredag och betalas med lite fickpengar.
Här hans historia!

Jag har aldrig träffat min pappa. Mamma har alltid varit min förebild och lärare. Som ung var jag våghalsig.När jag gått ut skolan drack jag mycket och uppförde mig dåligt. En gång misshandlade vårt gäng en man och vi blev arresterade. Jag glömmer aldrig när min mamma kom till polisstationen. Det kändes som att jag hade avrättat henne. Det blev min vändning. Senare gick jag med i TAC (Treatment Action Campaign). Där fick jag möjlighet till personlig utveckling och ledarskap. Jag förstår nu att jag måste se andra människors problem som mina.

Jag bor i Khayelitsha,varje natt hör jag ropen från kvinnor som blir slagna av sina män och pojkvänner. Jag har också slagit kvinnor för att dom är kvinnor. Men nu förstår jag att omsorg börjar hemma. Min förstfödde son är åtta månader och jag har bestämt mig för att bli en bra pappa och make. Det är tid nu för mig att bidra till en god utveckling av vårt samhälle. Mannen måste också bidra, inte bara kvinnorna. Dessutom måste också kvinnors arbete uppvärderas. Hemtjänsten där 90% är kvinnor och många ensamstående måste få en lön så att dom kan ta hand om sig själva och sina familjer.

Text och bild: Monica Haglund och Maria Westerholm
Monica och Maria har startat en insamling genom Better Now med målet att samla ihop 10 000 kronor till Världsaidsdagen!
Läs mer om deras insamling och bidra här!

Starta en egen kampanj idag
Du kan också starta en egen insamling och tillsammans med dina vänner och bekanta vara med och förändra liv. De insamlade pengarna går till Afrikagruppernas viktiga arbete.

I november fokuserar Afrikagrupperna på hiv. Vi vill hålla hiv på agendan eftersom hiv angår oss alla. De som vet menar att det är nu vi ska satsa. Det tänker vi göra genom att utmana alla att starta en insamling för vårt hivarbete.
Starta din kampanj här!

Vill du stödja Afrikagruppernas kampanj och Wellness Foundation utan att starta din egen kampanj? Ge en gåva här.

Recommended Posts