Allt fler tonårsgraviditeter

Just nu: Radiodebatt om varför allt fler tonårsflickor blir gravida. Alarmerande rapport i går: En fördubbling av antalet tonårsgraviditeter mellan 2005 och 2006 i provinsen Gauteng. Från 1169 till 2 336. I TV i går kväll menade man att det bland annat beror på att flickorna prostituerar sig. Som om det bara vore flickornas fel eller problem. Förra året kom en annan rapport som visade att en tredjedel av alla manliga lärare i landet någon gång har förgripit sig på en elev. En tredjedel. Vems ansvar är det?
Många som ringt in till radiodebatten hittills säger att sexualundervisningen måste bli bättre. Vissa säger att fattigdomen måste bekämpas eftersom flickorna väljer oskyddat sex för att bli gravida och kunna få barnbidrag, vilket reportern anser bara vara en myt. Andra menar att det har sina rötter i ett ojämlikt förhållande mellan män och kvinnor. Alla är överens om att detta har förödande konsekvenser i kampen mot hiv.
Politikerna har inga svar på hur man ska få bukt med problemet, men menar att den plan som finns för att bekämpa tonårsgraviditer i alla fall har lett till att de skolor som var mest drabbade 2005 inte är de mest drabbade 2006. Men, gör det saken bättre när vi totalt sett ser en fördubbling?

Recent Posts