Allmänheten kritisk och oroad

Morgonens radioprogram låter allmänheten ringa och smsa in vad de tycker om helgens händelser.
Många är kritiska och flera är oroade. De uttrycker allt från att Mbeki visserligen inte gjort allt rätt, men nu lämnar man över till en mer dubiös person. En lyssnare liknar Gwede Mantashe med Stalin. Gwede Mantashe är generalsekreterare för ANC och var den som höll i presskonferensen efter NECs beslut i lördags. Andra menar att Sydafrika inte kan gå vidare förrän Zuma ställts inför rätta. Nån uttrycker sig så illa som att nu är hoppet ute för Sydafrikas framtid.
ANCs representant i radion svarar med att säga att Mbeki inte kommer att försvinna från partiet. Han kommer att vara inblandad även i framtida arbete. ANC menar att bakom beslutet låg en oro över att förtroendet för partiet verkar svikta. Därför tvingades partiet att fatta detta plågsamma beslut. Partiet garanterar att inget kommer att göras som strider mot landets konstitution.
En politisk analytiker menar att detta bara är början på ANCs kommande splittring och menar att ANC själv iscensätter denna splittring genom sitt agerande.

Recommended Posts