Alla mammor ska leva!

Mamma och barn MozDe senaste tjugo åren har mödradödligheten i världen minskat med nästan 50 %, men fortfarande dör 33 kvinnor varje timme av komplikationer under graviditet och förlossning. Det är 800 kvinnor per dag. Målet att minska mödradödligheten med tre fjärdedelar är ett av de millenniemål som varit svårast att uppnå. Även om stora framsteg har gjorts är vi långt ifrån det utsatta målet, något som avspeglar hur lågt flickors och kvinnors hälsa prioriteras globalt.

Tillgång till vård under graviditet och förlossning skulle rädda många mammors liv. Men minst lika viktigt är sexualundervisning, tillgång till preventivmedel och lagliga och säkra aborter.

Afrikagrupperna arbetar för att alla kvinnor ska ha rätt till sin egen kropp. Varje kvinna ska själv bestämma om och när hon vill bli gravid och alla kvinnor ska ha rätt till preventivmedel, säkra aborter och mödra- och förlossningsvård. Vi vet att det räddar mammors liv!Mammor och barn i Moçambique

Nu är det dags för kampanjen ”Alla mammor” som sätter ljuset på mödradödlighet. Syftet med kampanjen är att sprida kunskap och att samla in pengar till vårt arbete mot mödradödlighet. I år har vi valt att fokusera lite extra på abortfrågan eftersom det är 40 år sedan Sverige fick sin nuvarande abortlagstiftning som ända sedan 1974 har hjälpt till att rädda kvinnors liv.

Handla i vår gåvoshop och stöd Afrikagruppernas arbete för att fler mammor ska överleva

Mors dag är 31 maj och vi uppmuntrar dig att köpa vårt fina morsdagskort och skicka till några mammor som du tycker om! I år har vi ett nytt vackert gåvokort på en mamma och ett barn i Moçambique.

Det handgjorda armbandet från Namibia har blivit en succé i gåvoshopen. Under förra kampanjen sålde vi slut på lagret inom en vecka, nu har vi laddat med fler. Armbanden är handgjorda av återvunna vattenledningar av en grupp kvinnor i Namibia som lever med hiv.  Armbanden och korten hittar du här www.afrikagrupperna.se/gavoshop

Under kampanjen, som pågår hela maj, kommer du att kunna läsa intressanta och gripande inlägg här på bloggen både från våra partnerorganisationer och från svenska barnmorskor. Följ oss även gärna på facebook, instagram och twitter.

Ingen mamma ska behöva dö under en graviditet eller förlossning. Stöd Afrikagruppernas arbete för att fler mammor ska överleva!

 

Läs mer om kampanjen på www.afrikagrupperna.se/allamammor

 

Anna Gren, temahandläggare

Recommended Posts