Afrikadagen idag

Hus och kåkar

Afrikadagen firas idag till minne av grundandet av Organisation for African Unity 1963, dagens afrikanska union. I media diskuteras dock nya hot om främlingsfientliga attacker, denna gång efter att VM är över. Afrikaner från Gambia, Burundi, Somalia och andra länder, liksom sydafrikaner som försvarat dessa vittnar i pressen om att de tagit emot hotelser från sydafrikanska nätverk som påstår att utrensningar ska ske i juli. Utlänningar utsätts ofta för småaktigheter eller rena trakasserier som att nekas vård, behandlas illa av polis och så vidare. Rasister säger saker som ”Zuma är president nu, inte Mandela. Res hem till Gambia, annars kommer du att råka illa ut.”

Att knyta hoten till en tidpunkt som efter valet, efter VM eller efter någon annan specifik händelse är något som åtskilliga ljusskygga grupper ägnar sig åt. Både svarta och vita extremister hotar med att när Mandela dör, då minsann ska det braka loss. Detta behöver alltså inte betyda nåt särskilt – inga främlingsfientliga attacker blossade upp efter valet och kommer hoppeligen inte att göra det efter VM heller. Och inget raskrig har ännu brutit ut trots mordet på Eugéne Terre´Blanche.
Den årliga Futurefactstudien baserad på tusentals intervjuer i Sydafrika visar att allt fler sydafrikaner har vänner från andra ”rasgrupper” (53 procent), identifierar sig själva främst som sydafrikaner (före identiteter som tex xhosa eller muslim)(54 procent) och tror på jämlikhet oavsett ras religion och politisk åskådning (64 procent).
Innebär en starkare sydafrikansk identitet som lär minska risken för intern konflikt en större risk för aggressioner mot grupper som inte ses som sydafrikaner? Ilskan över de ekonomiska orättvisor som är grava trots 16 år av demokrati minskar inte. Den har tagit sitt uttryck i strejker och protester mot lokala myndigheter, men kan även ta sig uttryck i främlingsfientligt våld.

Recommended Posts