Afrika -världens mineralbod

mining2Den afrikanska kontinenten är hem för majoriteten av världens samlade minerala resurser. Kontinenten producerar 55 procent av världens diamanter och 22 procent av världens guld. Sydafrika ensamt producerar 80 procent av världens platinum. Hälften av världens kobolt hittas i Demokratiska Republiken Kongo. Olje- och gasländerna Nigeria, Angola, Libyen, Algeriet och Egypten har på det senaste fått sällskap av flera nykomlingar och förstagångsproducenter som Ghana, Sydafrika, Elfenbenskusten, Gabon, Tunisien och Kongo.

Idag startar Världsekonomiskt forum i Kapstaden. Afrikas naturresurser intresserar då många. Sverige skickar fem ministrar och finansminister Borg hoppas på ökade investeringar. Det är bara att hoppas att ökad handel sker på Afrikas villkor. I alltför många fall kör privata intressen över både natur och folks bästa. Att vara naturresursrikt i områden som kort tid varit självständigt verkar vara mer av en förbannelse än en välsignelse. Kongiska republiken räknas till exempel som världens rikaste land i naturresurser räknat men har sedan tio år krig med inblandning från företag från hela världen.

Sydafrikanska tidningen Mail and Guardian skriver om vice ordförande på Världsekonomiskt forum, Frannie Léautiers oro över ökad utländsk investering och värdländers samhällsprioriteringar. Hon hävdar att det går att skylla lika mycket på privata investerare som på stater i fråga om vilja att samarbeta med regeringar och lokal befolkning. Hon hävdar att problemet är generiskt för hela kontinenten och blir mycket synligt i händelser som Marikana massakern.

Vad mötet utmynnar i återstår att se den kommande veckan.

 

 

Recommended Posts