Sydafrika förenar sig i kampen mot korruption

1Kampanjen ’Unite Against Corruption’ (UAC) har fått stöd av hundratals organisationer och individer från akademin, civilsamhället, religiösa institutioner och fackföreningar. Antikorruptionsmarschen som tog plats igår i Pretoria och Kapstaden var tänkt att dra samman den största folkmassan sedan Apartheids 1994. När marschen först planerades i juli hoppades man på att uppemot en miljon demonstranter skulle samlas i de fem städerna Pretoria, Kapstaden, Durban, Grahamstown och Polokwane. Utfallet visade dock på en något mindre uppslutning. I Pretoria räknade man att 4000 personer deltog i marschen till Unionsbyggnaderna och i Kapstaden marscherade 2000 personer till Parlamentet.

Detta berodde till stora delar på den vägbula UAC mötte när det i söndags stod klart att fackföreningen Numsa (National Union of Metalworkers of South Africa) fått sin ansökan om strejktillstånd godkänd – men tillståndet träder inte i kraft förrän den 8:e oktober. Somliga menar att detta var ett avsiktligt sabotage från regeringens sida då det innebär att arbetares deltagande i marschen skulle räknas som en oskyddad strejk. Fackorganisationer ville alltså inte uppmuntra sina medlemmar att stanna hemma från jobbet för att delta i marschen då de i så fall också hade riskerat sina jobb. Numsa röstade för att skjuta upp marschen, men då den redan blivit senarelagd två gånger tidigare insisterade representanter från civilsamhället att den skulle ske enligt plan. Lösningen blev att kalla gårdagens marsch för en beta-marsch och schemalägga den nationella strejken mot korruption till den 14:e oktober.

Flera menar att marschen var anti-ANC (African National Congress), eftersom att det enda politiska parti som visade sitt stöd var Economic Freedom Fighters (EFF), trots att alla partier var inbjudna att delta. Numsa och Zwelinzima Vavi, före detta generalsekreterare för COSATU (Congress of South African Trade Unions), har varit centrala figurer i rörelsen och är båda kritiska till President Jacob Zumas regering. Samtidigt tros de smida planer för ett nytt vänsterorienterat arbetarparti (vilket förnekas av samtliga). Uppfattningen att antikorruptionsmarschen är anti-ANC har gjort det lättare för motståndare (läs: ANC) att kritisera den, samtidigt som civilsamhälleorganisationer uttryckt ovilja att fortsatt associera sig med UAC om antikorruptionskampanjen skulle utveckla sig till en politisk rörelse.

Numsas generalsekreterare Irvin Jim förklarade för Daily Maverick att marschen bara var ett steg i rätt riktning mot att konfrontera det kapitalistiska systemet. ”Vi marscherar inte för att vi tror att Gud kommer leverera nya ledare från himlen, utan för att kapitalism är ett system av korruption. […] Vi har inte korruption i Sydafrika för att vi har en speciell sorts människor som är korrupta utan för att vi har ett kapitalistiskt system där den vita minoriteten är i toppen.”

Nästa marsch sker den 14:e oktober och har goda chanser till en större uppslutning då även arbetare  kommer att kunna delta. Rörelsens framgång beror dock till stor del på om UAC kan försäkra att eliminering av korruption är det ända målet, och att andra politiska intressen läggs åt sidan.

Här kan du lyssna på en podcast där bland annat Zwelinzima Vavi beskriver UAC:s krav och kommenterar anklagelser om en dold politisk agenda. Nedan kan du följa marschens gång i Kapstaden.

Anna Stevenson
Praktikant, Afrikagrupperna Johannesburg

Recommended Posts