Svensk korruption utreds

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOm vi skulle ta oss en kik på vad svenska nyheter rapporterar om Sydafrika idag så hittar vi artiklar om framför allt idrottaren Pistorius som på Alla hjärtans dag sköt sin flickvän till döds. SvD rapporterar om sydafrikansk industri och den oroliga arbetsmarknaden, årsdagen av massakern i Marikana uppmärksammas och konstprojekt lyfter fram Mandela som fredsikon.

Detta är naturligtvis alla artiklar av nyhetsvärde. Vad som saknas är information om startskottet för domstolsförhandlingarna gällande den enorma korruptionsskandal som skakade landet i slutet av 90-talet. Ni vet, den där affären mellan Sverige och Sydafrika där svenskt krigsmateriel ska ha sålts till den nya demokratin med hjälp av enorma mutor?

I runda slängar spenderades 70 miljarder på militärbåtar, helikoptrar och Gripenplan, som sedan inköpet samlat damm. Pengar som kunde användas på husbyggen, sjukvård eller utbildning. Vill du hålla dig uppdaterad om den massiva utredning som beräknas fortsätta en bra bit in på nästa år, så har Sara Evans i Mail and Guardian listat tidpunkter då förhandlingarna kan bli extra intressanta. Eller fortsätt läsa bloggen, Afrikagrupperna kommer att fortsätta informera om den smutsiga affären.

Recommended Posts