Optimism trots hotfull stämning

 

Kitty de Kock, Wellington, Västra Kap

Strejken bland lantarbetare i Västra Kapprovinsen påbörjades av de mest utsatta arbetarna -säsongs- och kortanställda i De Doorns i oktober. Cirka fyra veckor senare var alla delar av provinsen i någon mån påverkade av strejkvågen som är den största i sektorns historia. Kitty de Kocks farm med cirka 30 anställda ställde sig bakom kravet om 3000 (2200 sek) i månaden.

-Jag tror det är den ekonomiska krisen som framför allt gjort livet svårt. Priserna på särskilt mat har gått upp mycket. Jag kan inte handla den mängd mat jag skulle vilja. Jag och mina kollegor gick ut i strejk i solidaritet med arbetarna i De Doorns. Och jag tror att De Doorns i sin tur hämtade inspiration från gruvarbetarna i Marikana.

Regeringen lovade för snart tre år sedan att ordentligt se över minimilönen. Men sedan dess har den endast höjts med ett par rand om året, till dagens lön om 1380 rand i månaden. Lantarbetarna som hotade förtjänsten inför kommande skördeperiod gick tillbaka till arbetet efter regeringen lovat att omförhandla hela sektorns lagstadgade miniminivåer.Kitty säger att hon skulle kunna gå med på en lön om 2400 rand av de 3000 som krävs.

-Sikhula sonke (Afrikagruppernas partner) uppmanar alla sina medlemmar att endast beväpna sig med händer och fötter (läs: demonstrationer och lägga ned verktyg). I mitt område har inga odlingsfält satts i brand eller egendom förstörts, som på andra ställen. Ingen vill upprepa vad som hände i Marikana.

Hittills har två arbetare dödats, varav en sköts av polis. Lantarbetarfack som Sikhula sonke vittnar om en hotfull stämning. Arbetare upplever polisen som ett hot och flera farmägare rapporteras patrullera sina ägor med vapen.

-En farmägare på granngården hotade skjuta sina arbetare om de ställde till med problem. Där jag arbetar undermineras fackförbund. Min farmägare har försökt få oss att skriva på kontrakt utan att vi fått lov attt visa kontraktet för Sikhula sonke för att gå igenom vad som verkligen står i det.

-Jag känner mig säker på att strejken kommer bli lyckosam. Något bättre måste det bli. När allt annat går upp; matpriser, bussresor, skolavgifter och skoluniformer måste även lönerna gå upp!

Det är ovanligt radikalt att begära löneök om 110 procent. Men satt i relation till t ex matpriserna vars varor sedan 2008 gått upp mellan 50-200 procent och en årlig inflation om cirka 5 procent ter sig kravet inte längre särskilt radikalt. För en verklig förändring i levnadsstandard skulle lönekraven ökas på ännu mer.

 

Recommended Posts