3 år senare är massakern i Marikana utredd

IMG_3215 - Copy

Strejkande gruvarbetare i Rustenburg 2012. Bild ©Agnes Nygren

Efter massakern i Marikana som utfördes av sydafrikansk polis 2012 tillsattes en oberoende utredning av regeringen. Massakern blev symbol för en demokratiövergång som inte gynnat majoriteten. Under de tre år som utredningen fortgått har förtroendet för regeringen att faktiskt hitta och åtala de skyldiga minskat. Utredningen har kantats av skandaler medan arbetarna som strejkade inte fått någon löneförhöjning.

Vilka var då rekommendationerna som följde den 600 sidor tunga rapporten? Vem är skyldig?

För den som hunnit läsa rapporten sedan den offentliggjordes igår skiljer den sig en smula från President Zumas sammanfattning på ett par punkter. Presidenten hävdar att vice president Cyril Ramaphosa, förre gruvministern Susan Shabangu och förre polisminister Nathi Mthethwa bör fråntas ansvar. Andra menar att kommissionens rekommendationer egentligen säger att deras inblandning kräver en närmare titt, särskilt rollen av föredetta polisministern.

De poliser som stod bakom atomatvapnen den eftermiddagen har inte ens hörts av kommissionen. Vilka deras instruktioner var eller hur de upplevde situationen innan de avfyrade sina vapen är alltså inte del av rapporten. Vad som däremot klargjorts är att polis som faktiskt förhörts av kommissionen har ljugit den rakt i ansiktet.

Niren Tolsi är journalist och författare till en bok om massakern som kommer ut innan årets slut. Han anser att polisen kom undan för lätt.

-Kommissionens förfarande tillät polis och berörda politiker att dölja viss information. Istället för att samla in all dokumentation och information och få möjlighet att analysera den innan förhören valde kommissionen att låta bevismaterial inkomma samtidigt som förhören. Tiden rann iväg och särskilt Lonmins (de strejkande arbetarnas arbetsplats) uppgifter om deras finanser gavs inte tid nog att studeras ordentligt. Jag tvekar inte att många advokater slet och gjorde ett bra jobb. Det var snarare kommissionens utformning som skapade problem.

Personen som av presidenten liksom den faktiska rapporten kritiseras mest är nationella polischefen Riah Phiyega. Hon har lovat att kommentera rapporten inom en månads tid. Vad kommissionen och presidenten rekommenderar i hennes fall är en ny utredning. Niren Tolsi är tveksam till om det kommer ge särskilt mycket.

-Polischefen Phiyega har gjort ett bra jobb med att skydda sina överordnade. En ny utredning kommer kosta tid och pengar och kanske inte leda någonstans. Hade den här kommissionen getts mer resurser och kunnat anställa fler utredare hade vi idag kanske haft mer information som kunnat peka högre upp i näringskedjan.

Agnes Nygren

Afrikagrupperna, Johannesburg

 

 

 

Recommended Posts