Polisens version ifrågasatt

Polis (ej utposterade i Marikana) framför det fordon som tros kört över flertalet av de arbetare som dödades av polis den 16 augusti

De 259 arresterade arbetarna som gått i strejk vid platinumgruvan Lonmin i Marikana står nu åtalade för mord (Uppmärksammat i Smålandsposten, Nyhet.nu och Sydsvenskan). 34 människor sköts till döds av automatbeväpnad polis. Det är alltså nu arbetarna själva som står åtalade, inte polisen. Regeringens oberoende utredning som redan hade mycket lågt förtroende bland arbetarna sjunker nu ytterligare. Democratic Left Front, en av mycket få utomstående organisationer på plats i Marikana, anser efter beslutet att de minneshögtider och utlysandet av nationell sorgevecka endast ger prov på regeringens förmåga att fälla krokodiltårar.

Samtidigt uppenbarar sig sakteliga en bild av polisbrutalitet (för att uttrycka det milt) som pekar på att massakern inte alls var en mänsklig överreaktion utförd av en poliskår under press utan snarare verkar vara en väl planerad aktion. I gårdagens Daily Maverick beskrivs rapporter från de första obduktionerna. Förutom att många av de 34 arbetarna som dog blivit skjutna i ryggen visar också obduktionen att flera andra dött efter att de körts över av stora fordon. Detta går alltså tvärt emot polisens egna version om att de sköt i självförsvar.

Bilderna som kablats ut i media via AlJazeera verkar alltså bara visa en liten del av som egentligen utspelat sig. I de filmklipp som visats syns bara en sida av berget. De som körts ihjäl av stora fordon hittades på andra sidan berget…

Sveriges Radio intervjuar här bland annat Benchmark foundation som skrivit två stora rapporter om sydafrikanska gruvarbetares villkor. Väl värt att lyssna på.

Vad den här massakern kommer innebära för klasskamp, polisbrutalitet och demokratisk rättvisa återstår ännu att se.

Recommended Posts