Ung i en kåkstad

Judith Kennedy

I Elsies river –ett område i Kapstaden starkt präglat av fattigdom, gängkriminalitet och våld- möter jag fyra ungdomar som nyss startat en egen ungdomsgrupp.

Afrikagruppernas partner International Labour Research and Information Group, ILRIG, stöttar sammanlagt elva ungdomsgrupper runtomkring Kapstadens kåkstäder.

Målet är att ge ungdomarna färdigheter nog att kunna organisera sig på egen hand. Judith Kennedy, ILRIG:s ungdomsansvarige säger: ”De kommer från svåra områden och vi vill att de ska kunna reflektera och ifrågasätta förhållanden i sin närhet. Få dem att förstå att de faktiskt kan påverka de problem de möter dagligen, hur svårt det än verkar.”

Det är tredje gången de ses och, Nicole, en av deltagarna kommer till mötena för att hon vill lära sig bryta igenom sin egen blyghet; ”Jag vill kunna prata om saker som händer på mina gator, något som bara går att göra med kunskap och självförtroende.”

Johnny, Nicole och Damien

Mötet börjar och de går igenom vad de pratade om förra tillfället; En ny sekretesslagstiftning, Sydafrikas konstitution och ungdomsrelaterade frågor.

Stämningen pendlar mellan fniss och allvar när Judith ber ungdomarna skriva upp vad de anser orsaka svårigheter i deras områden. Med hjälp av varandra växer listan; arbetslöshet, hiv, undernärdhet, droger,  tonårsgraviditet, brist på hälsovård, skolavhopp, rasism, våld i hemmen, fattigdom, skolavgifter och mobbning.

Tyron

Sedan ska de plocka ut ett problem och försöka lista olika möjliga konsekvenser för den som utsätts. Damien och Tyron väljer ämnet tonårsgraviditet. Den som blir med barn för ung riskerar att hoppa av skolan, kanske mot sin vilja tvingas till abort eller adoption, riskerar att smittas av hiv, kan lätt bli utfryst av sina kamrater, utan utbildning eller erfarenhet blir det svårt att få jobb, som ung är risken också större att tjejen blir ensamstående förälder. Det blir en ond cirkel av fattigdom svår att bryta.

I juni kommer de sammanföras, alla elva grupperna.
-De bor i en av världens mest segregerade städer och är väldigt instängda i sin värld, i sitt lilla område. Jag hoppas att de kommer se att ungdomarna från andra områden möter samma problem och brottas med samma utmaningar i livet. Förståelse för den gemensamma situationen är utgångpunkten för att kunna bygga något tillsammans, säger Judith.

Recommended Posts