Aktivister bestiger Europas topp

Det är ingen nyhet, att länder i Syd i många sammanhang har sämre förhandlingsutrymme än länder i Nord. Det har framförts på de senaste klimattoppmötena och det kommer framföras igen under årets klimatmöte som tar plats i Sydafrika i slutet av året.

På initiativ av en fransk biståndsorganisation vid namn CCFD Terre Solidaire samlades aktivister från flertalet utvecklingsländer i helgen då de besteg Europas högsta berg Mont Blanc i Frankrike. Deltagarna kommer från nationellt erkända ideella organisationer från Libanon till Peru och bekämpar alla fattigdom på hemmafronten. I förhandlingarna om de globala klimathoten vill de vara med och bestämma. Bestämma om framtiden och den klimatutveckling som påverkar fattiga delar av världen allra mest. Väl upp på Mont Blanc höll deltagarna i lördags ett säkerhetsrådsmöte för fattiga länder för att meddela världen deras krav om att få delta i globala beslut. Afrikagruppernas samarbetsorganisation Surplus Peoples Project (SPP) är på plats.

Ricado Jacobs från SPP säger:

-Om det internationella samfundet inte vill lyssna på oss från havsnivå kommer vi skrika ut vårt budskap från bergstopparna.

För den som är bekant med det franska språket finns en blogg att kika på här. För den som anser franska vara rena grekiskan finns ändå många bilder att se på samma blogg.

Recommended Posts