Samarbete på gång

Sarah Claasen och Mafalda Galdame

Sarah Claasen, Sikhula Sonke och Mafalda Galdame, ANAMURI

En delegation från sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke är i Chile för att nätverka med andra lantarbetarorganisationer inför ett möte med de nordiska vinmonopolen. Kampanjen Rättvis vinhandel 2011 och Afrikagrupperna är med. Igår hade vi ett första möte i chilenska organisationen ANAMURIs lokaler. Vi skulle mest fika och säga hej men det blev ett arbetsmöte på fyra timmar med utbyte av information kring situationen i Chile jämfört med Sydafrika, hur företagsetiska riktlinjer fungerar och om påverkan av dem är rätt väg att gå eller ej.
– Hur kan vi arbeta med koder när inte ens landets lagar kan skydda arbetarna, undrade en medlem i ANAMURI. Vad vi behöver är mer solidaritet mellan arbetare.
– Koder är en av flera vägar att gå, tyckte Dawid Afrika från Sikhula Sonke. Nu har vi en möjlighet att påverka, det innebär inte att vi struntar i att organisera arbetare.

På tisdag eftermiddag möter facken de nordiska alkoholmonopolen. Inför det har vi inom kampanjen skrivit en debattartikel med lite tips till Systembolaget. Den publicerades idag i G-P.

En av de saker mötet var överens om var att arbetarorganisationer behöver samarbeta mer. Och det är precis vad vi planerar att göra imorgon, i övermorgon, på onsdag och så vidare.

Recommended Posts