10 saker du inte visste om Mandela

Mandelas cell på Robben Island. Foto: Kim Nowacki

Mandelas cell på Robben Island. Foto: Kim Nowacki

Mannen Nelson Mandela är känd som frihetskämpe, som ickevåldsanhängare, som politisk förebild. Men det finns kanske några saker du inte visste om Mandela eller Madiba som han i folkmun kallas efter sitt Xhosa klannamn. Här följer några intressanta fakta:

1. Nelsons riktiga namn är Rolihlahla, som på isiXhosa betyder dra loss en trädgren eller bråkmakare.

2. Han flydde sin födelseort i Östra Kap till Johannesburg för att undvika ett tvångsgifte. I Johannesburg försörjde han sig som nattvakt vid en gruva.

3. Hans första fru, Evelyn Mase, var sjuksköterska och försörjde honom medan han studerade juridik vid Wits Universitet. De fick fyra barn ihop men skiljdes 1958.

4. Han var inte bara det första överbefälet i ANC:s beväpnade gren Umkhonto we Sizwe

5. …utan startade även ihop med Oliver Tambo den första advokatbyrån som representerade svarta som utsattes för brott av apartheidregimen.

6. 1962 lämnade han landet för att värva support till den beväpnade kampen. I Etiopien och Marocko fick han gerillaträning.

7. Hans 2 x 2,5 meter stora fängelsecell på Robben Island var endast utrustad med en hink som fungerade som toalett och en filt. Han tilläts endast ett brev och ett besök var sjätte månad.

8. Apartheidregimen erbjöd att släppa honom fri från fängelset sex gånger men han nekade varje gång. Vid ett av tillfällena lät han utfärda ett officiellt uttalande ”Jag värderar min egen frihet högt, men jag bryr mig mer om din frihet…. Vilken slags frihet är det jag blir erbjuden när folkets organisation (ANC) fortsatt är förbjuden?”

9. ANC var förbjuden och dess medlemmar ansedda som terrorister av flertalet länder. Det dröjde ända till 2008 innan USA tog bort honom och andra ANC-anhängare från sin terroristlista.

10. Hundratals priser och utmärkelser har tillägnats Mandela. Han är tex hedersmedborgare i Kanada, hedersmedlem i Brittiska Labor party tillika hedersmedlem till fotbollslaget Manchester United. Han har en nukleär partikel –The Mandela particle s, en förhistorisk hackspett –Australopicus nelsonmandelai, samt en orkidé –Paravanda Nelson Mandela uppkallad efter sig.

Recommended Posts