Vems sida står du på?

Idag kl. 04.30 ringde väckarklockan och strax efter 5 befann vi oss på flygplatsen i Maputo för att resa till Lichinga i norra Mocambique.  Under vår tid i Maputo träffade vi Afrikagruppernas partnerorganisation UNAC som samordnar ca 100 000 bönder i hela landet .

luis_unacMötet med UNAC var viktigt av flera anledningar, dels fick vi en uppdatering och hur organisationen utvecklas och växer (2009 var 86 000 bönder medlemmar). Vi fick också mer information om hur UNAC arbetar med landfrågan t.ex. att arbetet sker på flera nivåer i hela samhället, att organisationen deltar i debatter och möten med staten, men också har direkt kontakt med enskilda bönder. Vi fick också en kort uppdatering om hur det går med Västerås stifts investering i skogsbolaget Chikweti som planterar eukalyptusträd i Lichinga. UNAC meddelade också att det fortfarande finns spänningar mellan dem och Chikweti. De  menar att företaget inte tar ansvar för att genomföra de förbättringar som utlovats sedan man bytte ut sin ledning.

Att konflikter med lokalbefolkningen fortsätter ger antydningar på att dialogen fortfarande är bristfällig mellan Chikweti och de som påverkas av investeringen. Under de närmsta dagarna kommer vi få möjlighet att möta bönder som på ett eller annat sätt har fått känna på konsekvenserna av Chikwetis investering. Det blir ett intressant möte och vi hoppas också att få träffa Dona Rita och Pessego som besökte Sverige för drygt ett år sedan för att träffa en representant från UD (ansvar för afrika) och Västerås stift och svensk media  för att uppmärksamma fallet i Sverige. SVT sände en intervju med Doña Rita.

Landfrågan är het i Mocambique och fler investeringar väntas i närmsta tiden och med tanke på omfången av bönder som tillsammans väljer att  driva frågan ger det indikationer på att det finns ett missnöje. Från de ca 100 000 bönder som UNAC organiserar är det tydligt att man är en enad front som inte kommer att ge upp kampen om rätten att få tillgång till den jord som man har brukat i generationer. Dock får det inte glömmas bort att landgrabbing per definition innebär att det finns en motpart vars syfte är att bruka jorden för att producera mat eller bränsle som ska exporteras och säkerhetsställa att främst västvärlden behov av mat på lång sikt och till ett bra pris. Kampen är därför global och vi  är alla en del av den, frågan är bara vems sida vi står på?

Böndernas kamp att säkra tillgången på mat är lika verklig och stark som investerarnas, vill du bidra till att bönderna kan fortsätta kampen? Vill du väcka opinion i frågan och  bidra till att bönderna kan får sina rättigheter respekterade och skyddade? Ge ett bidrag på betternow.se/afrikasresurser där alla insamlade medel går till Afrikagruppernas partnerorganisationer som arbetar med rätten till resurser!

Recommended Posts